03/12/2021

Νέα εκτίναξη για τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα νέα άνοδο, στον απόηχο της είδησης πως η γερμανική αρχή ενέργειας ανέστειλε προσωρινά την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 8% στα 101,30 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Από τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 370%.

Το συμβόλαιο για τον Ιανουάριο κερδίζει 7,8% στα 101,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το βρετανικό συμβόλαιο για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 σκαρφαλώνει με ράλι σχεδόν 12% στις 2,45 λίρες ανά θερμική μονάδα.

Σύμφωνα με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, ο Nord Stream 2, ο οποίος στοχεύει να προμηθεύει φυσικό αέριο την Ευρώπη, μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία, δεν κατάφερε να οργανώσει έναν φορέα εκμετάλλευσης αναγνωρισμένο από τη γερμανική νομοθεσία.

«Η διαδικασία πιστοποίησης παραμένει σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά των βασικών περιουσιακών στοιχείων και του ανθρώπινου δυναμικού στη θυγατρική», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. «Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα μπορέσει να ελέγξει τα έγγραφα της θυγατρικής ως νέα αιτούσα».

Ο Nord Stream 2 θα μπορεί στη συνέχεια να συνεχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης εντός του υπολοίπου της τετράμηνης περιόδου που προβλέπει ο νόμος, να καταρτίσει σχέδιο απόφασης και όπως προβλέπει το δίκαιο της εσωτερικής αγοράς, να το υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σχολιασμό.