Επιχειρήσεις: Το 53% των εμπορικών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την επιστροφή στην κανονικότητα, για να συνέλθουν, δηλαδή, από ακόμη μία οικονομική κρίση, απόρροια -αυτή τη φορά- της πανδημίας.
Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται στην Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2020 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση.
Πιο συγκεκριμένα, το εμπόριο απώλεσε 10,1 δισ. ευρώ (8,2% του κύκλου εργασιών) μέσα σε ένα μόλις χρόνο εξαιτίας του Covid-19. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για τον κλάδο του λιανικού, ο κύκλος εργασιών των 150.251 επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020 κατέγραψε μείωση 20,1% σε σχέση με το 2019.
Ηγέτης
Και ενώ το εμπόριο δέχεται ισχυρές πιέσεις από το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, διατηρεί, παράλληλα, τη σημαίνουσα συμμετοχή του στην οικονομική δραστηριότητα (12% του ΑΕΠ), παραμένοντας ο κυριότερος εργοδότης της χώρας (18,3% στη συνολική απασχόληση).
«Παρά το γεγονός ότι το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών του, στον κλάδο προστέθηκαν 19.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι και αυτό μία απόδειξη της ευελιξίας των ανθρώπων του, που αξιοποίησαν νέους δρόμους, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και της κινητοποίησης της Πολιτείας, που άπλωσε εγκαίρως ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Ευρήματα
Σε κάθε περίπτωση -όπως προκύπτει από την Εκθεση- η υγειονομική κρίση συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το 88% αυτών θεωρεί πως ο Covid-19 θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών.
Μάλιστα, το 56% εκτιμά πως η πτώση του κύκλου εργασιών θα υπερβεί το 40%.
Από εκεί και πέρα, στα βασικά ευρήματα της Εκθεσης για την πορεία του εμπορίου το 2020, τα οποία παρουσιάστηκαν από την επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου, συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα παρακάτω:
* Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ήταν ασύμμετρες, δηλαδή ο αντίκτυπός της διαφοροποιείται αναλόγως του κλάδου, του μεγέθους της επιχείρησης κ.ά. Ειδικότερα, στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο τα μερίδια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (διπλογραφικά βιβλία) στον κύκλο εργασιών όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά αυξήθηκαν εν μέσω πανδημίας σε 89,3% και 57,1% αντίστοιχα.
* Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου στράφηκαν προς τους εγχώριους προμηθευτές εξαιτίας των αναταράξεων στις διεθνείς αλυσίδες, με αποτέλεσμα το 72% των επιχειρήσεων λιανικής να εμπιστεύεται Ελληνες προμηθευτές.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (διοικητικές πηγές), η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό ανήλθε σε 8%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ, 3,9%), ο οποίος αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 140.000 ευρώ.
* Σε αντίθεση με το 2019, που θεωρήθηκε το πρώτο έτος κανονικότητας της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα της πανδημίας προοικονομεί μια σειρά από δυνητικούς κινδύνους βιωσιμότητας, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι δυναμικές (σε 5%), οι αναπτυσσόμενες (σε 2%) αλλά και οι ανθεκτικές (σε 11%) επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έδειχναν σημάδια βιωσιμότητας. Ωστόσο, ο διπλασιασμός σχεδόν των συνεπών επιχειρήσεων (σε 43%) δείχνει σημάδια μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας με το ζητούμενο να παραμένει ο άμεσος και ουσιαστικός μετασχηματισμός τους. Μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση του αριθμού των απειλούμενων επιχειρήσεων (από 18% σε 35%), που αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της πανδημίας, δηλαδή τη μετατροπή υγιών επιχειρήσεων σε προβληματικές, αφού σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις απειλούνται χάνοντας έσοδα και σωρεύοντας χρέη.
Καμπανάκι…
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, με την ευκαιρία της παρουσίασης της Εκθεσης, δήλωσε: «Η πανδημία απειλεί τη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένες από τη μακροχρόνια οικονομική ύφεση που προηγήθηκε. Φαίνεται μάλιστα ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δέχονται τις επιπτώσεις ενός διαρκώς εντεινόμενου δυϊσμού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.