Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Αναδρομικά 11 μηνών και για κληρονόμους μετά από δικαστική απόφαση

Αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και των Δώρων για διάστημα 11 μηνών παίρνουν με δικαστικές αποφάσεις και οι κληρονόμοι στις περιπτώσεις που έχουν αποβιώσει οι συνταξιούχοι που τα διεκδίκησαν!

Η νέα απόφαση, που ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων από εκκρεμείς δίκες και στους κληρονόμους, πέρα από τους εν ζωή συνταξιούχους, είναι η 2641/2021 από το 20ό Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με ημερομηνία δημοσίευσης 26 Μαρτίου 2021. Το δικαστήριο συνεδρίασε για την υπόθεση αυτή στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 και το νέο στοιχείο της είναι πως αναγνωρίζει αυτοδίκαια ως δικαιούχους των αναδρομικών τους κληρονόμους που υποκαθιστούν στις δίκες τους θανόντες συνταξιούχους, χωρίς να χρειαστεί προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Τις επιστροφές διεκδικούσαν 4 συνταξιούχοι, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε πριν από τη δίκη και το δικαστήριο αναγνώρισε αυτοδίκαια τους κληρονόμους του ως δικαιούχους των αναδρομικών!

Οι κληρονόμοι του θανόντος συνταξιούχου κέρδισαν αναδρομικά 3.057,93 ευρώ και οι άλλοι 3 συνταξιούχοι παίρνουν, κατά σειρά, 3.735,04 ευρώ, 3.922,37 ευρώ και 3.945,69 ευρώ,

Τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν έντοκα με τόκο 6% ετησίως ως τον Απρίλιο του 2019 και με 3% από Μάιο 2019 έως την εξόφληση των δικαιούχων.

Τη νέα απόφαση έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι στα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των Δώρων αναγνωρίζονται για πρώτη φορά ως δικαιούχοι και οι κληρονόμοι για λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων και ότι η απόφαση αυτή είναι προμήνυμα της αναμενόμενης θετικής απόφασης και από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την καταβολή των Δώρων του 11μήνου 2015-2016 σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους.

Η νέα απόφαση, όπως και όσες προηγήθηκαν τον Φεβρουάριο και Ιανουάριο, και έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», εκδόθηκαν μετά την «πιλοτική» απόφαση 1439 του ΣτΕ που επισφράγισε αναδρομικά στις συντάξεις για 11 μήνες και αφού είχε ψηφιστεί ο νόμος 4714, με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να επιστρέψει 1,4 δισ. από αναδρομικά μειώσεων κύριων συντάξεων, αφήνοντας απ’ έξω αυτά των επικουρικών και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Τα ποσά που δεν επιστράφηκαν σε επικουρικές και Δώρα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ και όπως φαίνεται δημιουργείται πλέον βέβαιη πεποίθηση ότι όσοι τα διεκδίκησαν θα τα πάρουν με τις δικαστικές αποφάσεις, είτε είναι συνταξιούχοι είτε νόμιμοι κληρονόμοι!

Ο νόμος 4714/2020 άλλωστε λέει ότι οι δίκες που είναι σε εκκρεμότητα για τα αναδρομικά συνεχίζονται και μετά τις πληρωμές των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις, εφόσον οι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει τις προσφυγές τους πριν πληρωθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ενώ για προσφυγές που ασκήθηκαν μετά τις πληρωμές το τοπίο είναι θολό, καθώς ο νόμος λέει μεν ότι όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά για τις κύριες, χωρίς όμως να έχουν προσφυγές, παύουν να έχουν άλλες απαιτήσεις (αποσβένονται), πλην όμως και εδώ τα δικαστήρια καλούνται να τεκμηριώσουν αν είναι παραδεκτές οι αγωγές που ασκήθηκαν μετά τις πληρωμές ή όχι.

Μέχρι να κριθεί το «νόμιμο» και παραδεκτό τέτοιων αγωγών, οι αποφάσεις που βγαίνουν αφορούν προσφυγές που εντάσσονται στο «πνεύμα» του νόμου, δηλαδή κατατέθηκαν από συνταξιούχους πριν πληρωθούν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Ο αριθμός τους ξεπερνά τις 7.500 και είναι κατά κανόνα ομαδικές, δηλαδή κάθε μία περιέχει διεκδικήσεις 30 ως 50 συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 400.000 συνταξιούχοι είναι στην ουρά για αναδρομικά του δεύτερου γύρου που αφορούν τις επιστροφές μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, καθώς και των Δώρων για τις επικουρικές τους συντάξεις.

Η τελική διευθέτηση των αναδρομικών που δεν δόθηκαν σε επικουρικές και Δώρα αναμένεται πάντως από το ΣτΕ, καθώς θα αποφασίσει όχι μόνον για τις προσφυγές συνταξιούχων αλλά και όσους είχαν μειώσεις αλλά δεν κατέθεσαν προσφυγές. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται ως το καλοκαίρι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ταχεία πρόοδο και των χερσαίων εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων, διαπίστωσε η διοίκηση...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την επίσημη έναρξη σήμερα της 28ης Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν να δουν αν επιτέλους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απ’ τη στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας και τον τρόπο που κινήθηκε μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε φάση πλήρους και πυρηνικής μετάλλαξης»,...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η πρώτη φάση της νεοσύστατης διοργάνωσης του ΝΒΑ ολοκληρώθηκε, με τους Πέισερς, Σέλτικς, Κινγκς, Πέλικανς, Μπακς, Νικς, Λέικερς και Σανς να είναι οι ομάδες...