Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Τα λάθη που αυξάνουν το φόρο και πώς θα τα διορθώσετε

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα «ραβασάκια» – Ο φόρος αφορά 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ – Μεγάλη προσοχή στα λάθη.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις και η πρώτη μπορεί να πληρωθεί μαζί με τη δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση. Η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις και η πρώτη μπορεί να πληρωθεί μαζί με τη δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση. Η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Ο φετινός φόρος ακινήτων για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών είναι ίδιος με τον περυσινό καθώς υπολογίστηκε βάσει των «παλιών» αντικειμενικών αξιών.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν τον φόρο που τους αντιστοιχεί μέσω της πλατφόρμας myAADE.

Πώς θα δείτε την ταυτότητα οφειλής
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να κάνουν 6 βήματα για να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ:

1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

4. Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.

6. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

7. Τότε θα εμφανιστεί κάτω από τις Εκτυπώσεις το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι και έχουν εντοπιστεί από την ΑΑΔΕ:
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις για να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, στη στήλη 10, να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99, που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα», και στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι μη ηλεκτροδοτούμενο ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.

• Λάθη και παραλείψεις στην αναγραφή των στοιχείων για κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν όμως το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος παραμένει ο ίδιος.

• Πολλοί φορολογούμενοι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής, που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο αυτόν όπου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας, ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.
Πολλές φορές τα στοιχεία στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, συμπληρώνονται λάθος.
Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%.

Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ
Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση στο Ε9 για τη διόρθωση λαθών ή παραλείψεων που οδήγησαν στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα έχουν τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής τροποποιητικής δήλωσης η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην έκδοση νέου εκκαθαριστικού.

Σε περίπτωση που μετά τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του TAXISnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην Εφορία ώστε να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Explorer, το ολοκαίνουργιο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Ford, έρχεται σήμερα να ορίσει τα πρότυπα και να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο την υψηλού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Συνολικά, η μάρκα BMW πέτυχε αύξηση +2,3% έναντι της περσινής περιόδου, με τις πωλήσεις του 1ου εξαμήνου να αγγίζουν τις 1.096.486 μονάδες. Αυτό σημαίνει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στις πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων, η τάση παραμένει να είναι υπέρ των SUV και...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με τη βοήθεια μαιών, χωρίς την παροχή επισκληριδίου ή άλλου είδους αναισθησίας, θα μπορούν  να γεννούν οι γυναίκες στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού. Οι όροι...