Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 750 εκατ. στη ΔΕΗ

Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΗ μετά από απόφαση του ΔΣ.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση παλαιών μετόχων, προχωρά η ΔΕΗ, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό της πλάνο στις ΑΠΕ, καθώς και να κάνει την μεγάλη έξοδο στα Βαλκάνια. Με την κίνηση αυτή, ανοίγει τη πόρτα σε νέους επενδυτές.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.

Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4% σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου. Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2021 από 171,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.

Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε: «Το α΄ εξάμηνο του έτους επιτύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις τιμές των βασικών προϊόντων, λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Για το σύνολο του έτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...