Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2021: Έρχονται ριζικές αλλαγές – Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά και με νέα κλίμακα – Ποιοι θα ωφεληθούν

Ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ θα ενσωματωθεί με τον κύριο φόρο από το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα βασισθεί σε μια καινούργια κλίμακα με πολλούς συντελεστές και στόχος της κυβέρνησης είναι ο φόρος να είναι δικαιότερος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο, αποκαθίσταται μία σημαντική αδικία που επί χρόνια υπόκεινται όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ.

Ο φόρος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο βάσει της νέας κλίμακας που θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό φόρο. Για ακίνητα αξίας άνω των 250.000 το ποσό του φόρου θα αυξάνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής και άλλα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την αξία του.

«Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ προβλέπει:
Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου: Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης.
Νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές. Οι συντελεστές της κλίμακας θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης και βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
Εκπτώσεις: Ενσωματώνονται οι εκπτώσεις επί του τελικού λογαριασμού που προκύπτει από κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Σήμερα οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.
Φοροαπαλλαγές: Οπως αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ, οι εκπτώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα διατηρηθούν.
Δόσεις: Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε δέκα δόσεις, πιθανόν από Μάιο μέχρι Φεβρουάριο.
Πλήρης εικόνα θα υπάρχει προς το τέλος Νοεμβρίου και η κυβέρνηση θα κάνει τις αποκαλύψεις του νέου ΕΝΦΙΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, όπως τόνισε από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...