Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πακέτο» 4 δισ. ευρώ για στήριξη των επιχειρήσεων – Ολα τα νέα μέτρα που «τρέχουν»

Με μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα «τρέχουν» μέχρι και το τέλος του χρόνου σκοπεύει να καλύψει το οικονομικό επιτελείου παλαιότερα αλλά και νέα προβλήματα στη λειτουργία επιχειρήσεων που δημιουργεί η συνέχιση της πανδημίας του κορονοϊού μέσω της μετάλλαξης «Δ».

Πρόσφατα, ο κλάδος της εστίασης διαμαρτυρήθηκε μέσω των εκπροσώπων του για την ενδεχόμενη μείωση του τζίρου τους για τις αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, ζητώντας νέα οικονομική στήριξη. Στην ίδια λογική, ανάλογα αιτήματα θα έχουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας (π.χ. γυμναστήρια, παιδότοποι), οι οποίοι ή θα πρέπει να πρέπει να εξυπηρετούν μόνο τους μισούς από τους πελάτες τους ή θα πρέπει να μειώσουν τις πληρότητές τους. Σε όλα αυτά τα αιτήματα το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο ένα πακέτο μέτρων που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης και περιλαμβάνει:

1 Το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών. Μέχρι και την επόμενη εβδομάδα θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για τις περίπου 31.000 επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες, οι οποίες αναμένεται να συμψηφίσουν με τα πιστωτικά σημειώματα συνολικά 240 εκατ. ευρώ σε φόρους και 240 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει συμψηφίσει τα πρώτα 32 εκατ. ευρώ των εγκεκριμένων παγίων δαπανών με αντίστοιχο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων. Συνολικά, έχει διαμορφωθεί ένα πιστωτικό υπόλοιπο 2 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι επιχειρήσεις – δικαιούχοι για να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

2 Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις Ιουλίου στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν τον Ιούλιο σε μειωμένα ενοίκια.

3 Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών, θα ξεκινήσει και το δεύτερο αντίστοιχο μέτρο που αφορά την προχρηματοδότηση επιχειρήσεων με το 35% των ενισχύσεων που είχαν λάβει στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω πιστωτικού για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το μέτρο αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα σε ύψος ως το 35% της συνολικής ενίσχυσης που πήραν από τους τρεις πρώτους κύκλους του βασικού μέτρου ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους μήνες της πανδημίας. Και σε αυτήν θα αποδίδεται στους δικαιούχους ένα πιστωτικό  για να καλυφθούν υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το τέλος του 2021. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να χάσουν την έκπτωση κατά 50% του επιστρεπτέου τμήματος των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος.

Γέφυρα Ι και ΙΙ

Παράλληλα, από τον Ιούλιο τρέχει ήδη το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ που έχει εκταμιεύσει έως τώρα περίπου 40,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 19.201 δανείων και 7.774 δικαιούχων, που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Το πρόγραμμα τρέχει παράλληλα με το Γέφυρα Ι, για το οποίο εκταμιεύτηκαν πρόσφατα 20,4 εκατ. ευρώ για 115.447 δάνεια και 73.704 δικαιούχους. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ: Κλαδικές ενισχύσεις για εστίαση και τουρισμό

Παράλληλα, τρέχουν και οι κλαδικές ενισχύσεις που έχουν θεσμοθετηθεί για εστίαση και τουρισμό. Στο πρόγραμμα για την εστίαση ύψους 270 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη περίπου 10.000 επιχειρήσεις από τις 29.000 που υπέβαλαν αίτηση για ενίσχυση. Το πρόγραμμα κινείται με αργούς ρυθμούς καθώς από τα 98,83 εκατ. ευρώ που δικαιούνται οι ενταγμένες επιχειρήσεις, έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον τουρισμό, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του χώρου, αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τον Οκτώβριο αφού η προθεσμία για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να τρέχουν και τα δύο μικρότερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, με την προθεσμία για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων να λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσει να τρέχει και η δράση ενίσχυσης αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με ποσό έως 2.000 ευρώ για την απόκτηση ψηφιακού εξοπλισμού προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην παροχή των υπηρεσιών τους Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ενδιαφερομένους λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διακύβευμα της ευρωκάλπης έθεσε από την Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης. Ο ίδιος...

LIFESTYLE

Aν δεν σου άρεσε η Ρένα Βλαχοπούλου σαν άνθρωπος, δεν πρέπει να βγεις να το πεις” υπογραμμίζει η Μπέττυ Μαγγίρα. Την συνέντευξη που έδωσε...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατήρησε τη δεύτερη θέση στον πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών παρά το πρόσφατο κύμα σκανδάλων...

LIFESTYLE

Καλεσμένος στην εκπομπή «Γκαράζ» του Action 24 ήταν ο Χάρης Ρώμας, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Ζήση Ρούμπο. Ο ηθοποιός...