Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληττόμενοι από την πανδημία: «Μπλόκο» στους πλειστηριασμούς και πάγωμα επιταγών – Πότε πληρούνται τα κριτήρια

Την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μέχρι και τις 31 Μαΐου για τους πληττόμενους από την πανδημία θεσμοθετούν διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνονται στο κατεπείγον ν/σ του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή και ρυθμίζει θέματα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του Covid-19.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των δικαστηρίων από 1ης Απριλίου επαναφέρει αυτονόητα και τη διενέργεια των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, με εξαίρεση μόνο για τους πληττόμενους από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, μέχρι τις 31 Μαΐου θα υπάρξει προστασία για τους «κορονόπληκτους» και από 1ης Ιουνίου, με την έναρξη εφαρμογής του κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας και για τα φυσικά πρόσωπα, τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα ισχύουν χωρίς περαιτέρω νομοθετικές εξαιρέσεις, αφού θα λειτουργούν για τους οφειλέτες το πλαίσιο προστασίας του κώδικα ρύθμισης οφειλών καθώς και τα ειδικά κρατικά προγράμματα «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2».

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω ημερομηνίες δεν περιλαμβάνουν το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων από τον οφειλέτη, οπότε ο χρόνος έναρξής τους επεκτείνεται κατά 45 ημέρες.

Ποιους αφορά

Ως πληττόμενοι θεωρούνται φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τα οποία είχαν μείωση τουλάχιστον 10% για μισθό 1.000 ευρώ και 30% για μισθούς από 2.000 ευρώ και πάνω. Επίσης, ως πληττόμενοι θεωρούνται άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις με τις οποίες θεσμοθετείται και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», το οποίο αφορά την επιδότηση τοκοχρεολυτικών δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό έως και 90% και για διάστημα 8 μηνών.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για όσους ενισχυθούν όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα από ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Επιταγές

Τέλος, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται το πάγωμα για 30 μέρες για τις επιταγές που λήγουν από 1ης έως και 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη διάταξη προβλέπεται ότι από την 1η-4-2021 και μέχρι τις 30-4-2021, για τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της διοίκησης είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του Covid-19 αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου.

Ως πληγείσες επιχειρήσεις για την εφαρμογή του παρόντος θεωρούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019.

Επιπλέον αξιόγραφα πληρωτέα από επιχειρήσεις που εμπίπτουν στη διάταξη, για τα οποία ενδέχεται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα έως τη δημοσίευση της απόφασης με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 60 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Για τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα αξιόγραφα της παρούσας, η έκδοση διαταγής πληρωμής, καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης αναστέλλονται κατά 60 ημέρες από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ενέργεια αυτή, είναι κάθε χρόνο, αρκετή για μία πλήρη φόρτιση μισού εκατομμυρίου Cupra Born. Το project αυτό, αποτελεί ορόσημο στο σχέδιο της Seat...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ κλιμάκια του κόμματος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα μέσα του 2021 έως τα τέλη του 2022, η Ευρώπη και ορισμένα μέρη της Ασίας βίωσαν έντονα την ενεργειακή κρίση, καθώς οι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διευκρινίσεις για την επιστολική ψήφο προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών. 1.     Ποιους αφορά η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου; Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά...