Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτιές: Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα ανακουφιστούν με μέτρα στήριξης σημαντικού ύψους, το μέγεθος των οποίων υπερβαίνει όλες τις δράσεις αρωγής προς πυρόπληκτους που έχουν θεσμοθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η επόμενη μέρα για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και το πλαίσιο της άμεσης οικονομικής αποκατάστασής τους για να μπορέσουν να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες βρέθηκαν στο επίκεντρο το χθεσινού υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό να δίνει τον τόνο κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες που θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς παρά τις όποιες αστοχίες που ο ίδιος παραδέχθηκε στο τηλεοπτικό μήνυμά του, κεντρικό στόχο έχει να δείξει ότι το επιτελικό κράτος είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό.

Έτσι αποφασίστηκε με μια απλή αίτηση που θα υποβληθεί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει την προσεχή Τετάρτη, 18 Αυγούστου, η ΑΑΔΕ στην διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που επλήγησαν να λάβουν τις προκαταβολές των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.

Πώς ωφελούνται τα νοικοκυριά
Νοικοκυριό που είδε την κατοικία του αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ να καταστρέφεται ολοσχερώς θα λάβει στεγαστική συνδρομή 150.000 ευρώ. Από αυτά τα 120.000 ευρώ θα είναι δωρεάν κρατική αρωγή και τα 30.000 ευρώ άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Δημοσίου. Το νοικοκυριό του παραδείγματός μας θα λάβει ως προκαταβολή της κρατικής αρωγής 14.000 ευρώ και πρόσθετα 6.000 ευρώ ως αποζημίωση για την οικοσκευή.
Νοικοκυριό που η κατοικία του οποίου δεν κατέρρευσε, αλλά θα απαιτήσει εργασίες για να κατοικηθεί θα λάβει 12.000 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωση οικοσκευής.
Νοικοκυριό που η κατοικία του οποίου τσουρουφλίσθηκε, αλλά μπορεί να κατοικηθεί θα λάβει 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή και 2.000 ευρώ για οικοσκευή.
Εργαζόμενος που διέκοψε την εργασία του, διότι η επιχείρηση στην οποία εργάζονται υπέστη μερική ή ολική καταστροφή θα λάβει ενίσχυση 718,65 ευρώ. Αν ο ίδιος εργαζόμενος είχε και ένα μικρό χωράφι το οποίο καλλιεργούσε και είχε εισόδημα από αυτό, θα λάβει πρόσθετη ενίσχυση 1.000 ευρώ.
Διαμέρισμα 180 τ.μ., πρώτου ορόφου, παλαιότητας 32 ετών, με πρόσοψη σε ένα δρόμο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή των Βορείων Προαστίων και το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές δεν θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ έως και το 2023. Το εν λόγω ακίνητο θα έπρεπε να πληρώσει εφέτος ΕΝΦΙΑ 1.554,39 ευρώ.
Πυρόπληκτος εργαζόμενος που έπρεπε να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.000 ευρώ, θα καταβάλει το ποσό όχι στο τέλος Αυγούστου, αλλά έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Πυρόπληκτο νοικοκυριό σε βάρος του οποίου είχαν ασκηθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και είχε προγραμματισθεί πλειστηριασμός της κατοικίας του που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές θα τύχει αναστολής των μέτρων είσπραξης.
Νοικοκυριό που θα λάβει 12.000 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωση οικοσκευής και το οποίο οφείλει 25.000 ευρώ σε Δημόσιο και τράπεζες δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ, καθώς οι οικονομικές ενισχύσεις προς πυροπλήκτους είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.
Ιδιοκτήτης κατοικίας σε πυρόπληκτη περιοχή που δεν καταστράφηκε και την οποία μισθώνει σε ενοικιαστή θα λάβει 3.000 ευρώ ως στεγαστική συνδρομή, ενώ 2.000 ευρώ θα καταβληθούν στον ενοικιαστή για την οικοσκευή.

Τα κέρδη για τις επιχειρήσεις
Επιχείρηση που έχει καταστραφεί ολοσχερώς θα λάβει προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
Επιχείρηση που έχει υποστεί ζημιές, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα θα λάβει προκαταβολή 12.000 ευρώ, 8.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 4.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
Επιχείρηση που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά μπορεί να λειτουργήσει θα λάβει προκαταβολή 5.000 ευρώ, 3.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 2.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
Αγρότης που καταστράφηκε η σοδειά του και είχε εκμετάλλευση άνω των 50 στρεμμάτων και την ίδια στιγμή έχασε την επαγγελματική του στέγη θα λάβει αποζημίωση 26.000 ευρώ.
Αγρότης που καταστράφηκε η σοδειά του και είχε εκμετάλλευση 40 στρεμμάτων και την ίδια στιγμή η επαγγελματική του στέγη υπέστη μικρές ζημιές θα λάβει αποζημίωση 7.000 ευρώ.
Πυρόπληκτη επιχείρηση που υπέστη ζημιές που την καθιστούν μη λειτουργική και είχε λάβει 10.000 ευρώ ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή, πλέον δεν θα επιστρέψει τις 5.000 ευρώ που όφειλε.
Πυρόπληκτη επιχείρηση που έπρεπε να πληρώσει φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές 2.000 ευρώ, θα καταβάλει τα σχετικά ποσά όχι στο τέλος Αυγούστου, αλλά έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης 28/09 στη Βόρεια Εύβοια. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του...

ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας με το πρώτο φως της ημέρας, στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου,...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εμπειρογνώμονες από έθνη της Αφρικής -και όχι μόνο- ξεκίνησαν μια μελέτη για την κλιματική μετανάστευση σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς ένας ομιλητής προειδοποίησε ότι...