Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές εκπτώσεις για όσους στηρίξουν τους πυρόπληκτους

Αν και η στήριξη των συμπολιτών μας που υποφέρουν από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών πρέπει να γίνεται με ανιδιοτελή κριτήρια, ωστόσο το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο προβλέπει ήδη κίνητρα υπό τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που θα καταθέσουν χρηματικά ποσά υπέρ των πυροπλήκτων.

Για παράδειγμα, επιχείρηση που θα καταθέσει για τη στήριξη των πυρόπληκτων συμπολιτών μας χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοίξει κρατικός φορέας ή ΜΚΟ για τον σκοπό αυτό, θα έχει έκπτωση φόρου έως το 5% των ακαθάριστων εσόδων της.

Ομοίως, φυσικό πρόσωπο ιδιώτης που θα καταθέσει για τη στήριξη των πυρόπληκτων συμπολιτών μας χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε κοινωφελής οργανισμός ( κρατικός φορέας ή ΜΚΟ) θα δει το ποσό του φόρου εισοδήματός του να μειώνεται κατά 10% επί του ποσού της δωρεάς. Αυτό θα γίνει εφόσον η δωρεά υπερβαίνει στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ, αλλά όχι το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι απαραίτητη, καθώς οι δυνατότητες της Πολιτείας είναι δεδομένες.

Να σημειωθεί πως για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έως σήμερα μια στοχευμένη δέσμη μέτρων , καθώς για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες των περιοχών που επλήγησαν προβλέπεται παράταση της εξόφλησης των υποχρεώσεων τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως το Φεβρουάριο 2022.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

  • Αναστέλλεται για έξι μήνες η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων, φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται.
  • Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
  • Προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους.
  • Προβλέπεται αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή πλειστηριασμοί.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά από μόνα τους είναι «ασπιρίνη» για τα νοικοκυριά που έμειναν άστεγα, για τις επιχειρήσεις που κάηκαν και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που είδαν τις εκτάσεις τους και τα ζώα τους να αποτεφρώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης 28/09 στη Βόρεια Εύβοια. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του...

ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας με το πρώτο φως της ημέρας, στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου,...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εμπειρογνώμονες από έθνη της Αφρικής -και όχι μόνο- ξεκίνησαν μια μελέτη για την κλιματική μετανάστευση σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς ένας ομιλητής προειδοποίησε ότι...