Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτήρια σε 7 ημερες του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση το ύψος του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με το ΚΕΠΕ και τους εργοδοτικούς φορείς να προτείνουν να μη δοθούν αυξήσεις.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί το ύψος του νέου κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο πιθανότητα τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Το υπουργείο Εργασίας, που θα υποβάλει τη σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σταθμίζει τρεις παράγοντες:

Τις εισηγήσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.
Το πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημία, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.
Τις ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020 λόγω του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021 υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%.

Επισημαίνεται ότι οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν «πάγωμα» επικαλούμενοι τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη που απορρέουν από την κρίση της πανδημίας, τονίζοντας ότι μια ενδεχόμενη αύξηση είναι εκτός πραγματικότητας και θα εντείνει τον κίνδυνο να εκτοξευτεί η ανεργία. Ειδικότερα:

Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.
Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.
Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητεί να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...