Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Σε δύο φάσεις η απελευθέρωση των πλειστηριασμών – «Ξεπαγώνει» η λήψη αναγκαστικών μέτρων

Αντίστροφη μέτρηση για να επιτραπεί ξανά η λήψη αναγκαστικών μέτρων που θα οδηγήσει σε πλειστηριασμούς ακινήτων μετά από μία περίοδο 8 – 10 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα συμβεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» και η δεύτερη δάνεια φυσικών προσώπων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης πάντως είναι οι πλειστηριασμοί για τα φυσικά πρόσωπα αυτό να συμβεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι τελικά αυτό θα συμβεί με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές είναι στην τελική ευθεία και συνδέονται και με το περιεχόμενο του ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ που έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από μερικές εβδομάδες.

Το τελικό σχέδιο, που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου θα έρθει στην Βουλή, στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Το σχέδιο θα προβλέπει και συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και ειδικά για την λήψη των αναγκαστικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων διαφωνούν κάθετα με το πάγωμα των διαδικασιών και αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για την απόφαση αυτή. Και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η λήψη αναγκαστικών μέτρων σημαίνει ότι για τους επόμενους 8 – 10 μήνες δεν θα γίνει πλειστηριασμός. Μέσα σε αυτό διάστημα, σημειώνουν, όποιος θέλει να ρυθμίσει το δάνειό του έχει ικανό χρόνο στην διάθεσή του να το πράξει. Και επιπλέον υπάρχει και το νομικό πλαίσιο (πτωχευτικός κώδικας) που επιπλέον προσφέρει και μία δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν και στο ελάχιστο μίας ενδεχόμενης ρύθμισης.

Αναφέρουν επίσης τράπεζες και services, ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να προσφέρουμε προστασία όχι μόνο σε αυτούς που δεν την χρειάζονται, αλλά ακόμη και σε αυτούς που ούτε καν την έχουν ζητήσει».

Αναφορικά με τα ακίνητα των φυσικών προσώπων και ειδικά την πρώτη κατοικία, επιδίωξη δανειστών και τραπεζών είναι να ξεκινήσει η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων από την 1η Ιουνίου, όταν και θα μπει θα εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Από την κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι η ημερομηνία αυτή, μπορεί να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο.

Πάντως όλοι συμφωνούν ότι από την 1η Ιουνίου τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν στα χέρια τους ένα αποτελεσματικό εργαλείο που θα τους προστατεύει απέναντι στην όποια πραγματική αδυναμία έχουν και ως εκ τούτου δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν διοικητικά μέτρα προστασίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ πιθανότατα θα ξεκινήσει να «τρέχει» από την 1η Απριλίου και θα προβλέπει κρατική επιδότηση η οποία και θα έχει διάρκεια 8 μηνών, με κάλυψη που θα φτάνει το 90% της μηνιαίας δόσης για εξυπηρετούμενα δάνεια, μέχρι 80% για δάνεια μη εξυπηρετούμενα που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και μέχρι 50% για δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...