Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία πάγιων ρυθμίσεων οφειλών έως και σε 24 ή 48 δόσεις

Δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία σε πολλές μηνιαίες δόσεις δίδει το υπουργείο Οικονομικών από τις 18 Ιουνίου σε χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι σε παλαιές πάγιες ρυθμίσεις 12 ή 24 δόσεων ή σε άλλες πιο παλαιές ρυθμίσεις, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή τέθηκαν εκτός των συγκεκριμένων ρυθμίσεων (είτε επειδή δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους).

Στους φορολογουμένους αυτούς δίδεται το δικαίωμα να εντάξουν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των οφειλών τους από τις απολεσθείσες παλαιότερες ρυθμίσεις στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων που τέθηκε σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2020 με το ν. 4646/2019.

Το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας σε όλους αυτούς τους οφειλέτες θα παρέχεται σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν Α1127/2021 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου, που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και με την οποία ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 292 του ν. 4738/2020 για τη δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες που απώλεσαν φορολογικές ρυθμίσεις. Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών προβλέπει, αναλυτικά, τα εξής:

1) Κριτήρια υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 292 του ν. 4738/2020.

Βεβαιωμένες οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974), τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, ΚΦΔ) και τον Τελωνειακό Κώδικα που είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία κατά την 1η-11-2019 ήταν σε ισχύ και απολέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή, δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων που ισχύει σήμερα, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Α. Εισοδηματικό κριτήριο (απώλειας εισοδήματος) 

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες:

α. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είναι μικρότερα κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από τον μέσο όρο των συνολικών ακαθάριστων εσόδων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών ή των δύο τελευταίων φορολογικών ετών (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για δύο έτη) ή του τελευταίου φορολογικού έτους (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για ένα έτος) από την ημερομηνία αρχικής αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Τα ακαθάριστα έσοδα του υπόψη κριτηρίου αντλούνται από τις σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εκάστου έτους.

β. Ειδικά, για υποκείμενους σε ΦΠΑ, υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εφόσον δεν πληρούται το υπό α’ ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο, ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως αυτός αναγράφεται στον κωδικό 312 της δήλωσης ΦΠΑ, των δύο (2) τελευταίων τριμήνων των οποίων έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής δήλωσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, είναι μικρότερος κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% του συνολικού κύκλου εργασιών ΦΠΑ των δύο αντίστοιχων τριμήνων προηγούμενου έτους για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως αυτός αναγράφεται στον κωδικό 312 της δήλωσης ΦΠΑ, των έξι (6) τελευταίων μηνών, των οποίων έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής δήλωσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, είναι μικρότερος κατά ποσοστό τουλάχιστον 10 % του συνολικού κύκλου εργασιών των έξι αντίστοιχων μηνών προηγούμενου έτους για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

Το συνολικό καθαρό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να είναι μικρότερο:

(α) Σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μικρότερο ή ίσο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από τον μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών ή των δύο τελευταίων φορολογικών ετών (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για δύο έτη) ή του τελευταίου φορολογικού έτους (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για ένα έτος) από την ημερομηνία αρχικής αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας.

(β) Σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 20% από τον μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών ή των δύο τελευταίων φορολογικών ετών (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για δύο έτη) ή του τελευταίου φορολογικού έτους (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για ένα έτος) από την ημερομηνία αρχικής αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας.

  1. Περιουσιακό κριτήριο

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού του φόρου του οικείου φορολογικού έτους ή, εφόσον αυτή δεν έχει εκδοθεί, του αμέσως προηγούμενου, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 280.000 ευρώ και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Γ. Κριτήριο συμμόρφωσης

Οι οφειλέτες -φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες- των οποίων οι οφειλές ήταν ενταγμένες ρύθμιση, η οποία κατά την 1η-11-2019 ήταν σε ισχύ και μετέπειτα απολέσθη, θα υπάγονται στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων εάν δεν έχουν απολέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής τα τελευταία 2 (δύο) ημερολογιακά έτη πριν από την 1η-11-2019.

2) Εξαιρέσεις

Εξαιρετικά, και για όσο διάστημα ισχύουν τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού Covid-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, δεν θα εφαρμόζονται τα παραπάνω κριτήρια για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε όσους απώλεσαν φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

(α) Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ που έχουν μικρότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 ή για υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ με μικρότερο κύκλο εργασιών ΦΠΑ (Κωδ. 312) κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

(β) Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 ή 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

(γ) Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του έτους 2020 ή 2021.

(δ) Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 ή 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «Covid».

Δεν υπάγονται στους εξαιρούμενους και ευνοϊκότερα αντιμετωπιζόμενους οι οφειλέτες που απέκτησαν ακίνητη περιουσία από επαχθή αιτία το δωδεκάμηνο που προηγείται της αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, εφόσον το τίμημα υπερβαίνει το 40% του συνολικού υπολοίπου προς καταβολή της απολεσθείσας ρύθμισης. Οι οφειλέτες που αιτούνται την υπαγωγή τους στην εν λόγω ρύθμιση οφείλουν να αναγράψουν επί της αίτησής τους είτε ότι δεν απέκτησαν ακίνητη περιουσία από επαχθή αιτία το δωδεκάμηνο που προηγείται της αίτησης υπαγωγής είτε το τίμημα στην περίπτωση απόκτησης ακίνητης περιουσίας. 

3) Υποβολή αίτησης

Η αίτηση όλων των παραπάνω οφειλετών για υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων που ισχύει σήμερα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή στο Ελεγκτικό Κέντρο ή στο Τελωνείο ή στην οποιανδήποτε άλλη υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Η αίτηση για ρύθμιση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

4) Λοιπά στοιχεία της ρύθμισης

α) Σε περίπτωση απώλειας και αυτής της ρύθμισης, δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία υπαγωγής ξανά σε ρύθμιση.

β) Σε όσους φορολογούμενους εντάσσουν στην πάγια ρύθμιση οφειλές που προέρχονται από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους (φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ κ.λπ.) θα παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των οφειλών αυτών σε 2 έως και 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%. Σε κάθε περίπτωση το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

γ) Σε όσους φορολογούμενους εντάσσουν στην πάγια ρύθμιση οφειλές που προέρχονται από μη τακτικά επιβαλλόμενους φόρους (πρόστιμα από φορολογικούς ελέγχους, φόρους κληρονομιάς κ.λπ.) θα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% είτε σε 25 έως και 48 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%. Και στην περίπτωση αυτή, το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση, λαμβανομένων υπ’ όψιν πρόσθετων εισοδηματικών κριτηρίων.

δ) Η ισχύς της ανωτέρω αποφάσεως αρχίζει 15 (δέκα πέντε) ημέρες από τη δημοσίευσή της στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», δηλαδή στις 18 Ιουνίου 2021.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...