Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα πάρετε επιδότηση κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις – Όροι και προϋποθέσεις

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την έγκριση.

Τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη δράση παροχής κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις, με σκοπό την επιχορήγηση των λειτουργικών δαπανών τους 2-3 πρώτους μήνες της… επανεκκίνησής τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει εντός Ιουνίου.

Με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027, απευθύνεται σε μικρομεσαίες (300 εκατ. ευρώ) και μεγάλες (50 εκατ. ευρώ) επιχειρήσεις και ειδικότερα σε:
– ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια,
– τουριστικά γραφεία και πρακτορεία, και
– επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 5% για τα καταλύματα και στο 2,5% για τις λοιπές επιχειρήσεις επί του τζίρου του κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός 2019 ή 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*5%. Σε κάθε περίπτωση, μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι τα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα βασικά κριτήρια ένταξης στη δράση συνοψίζονται στα εξής:

α) Νόμιμη λειτουργία.

β) Ουσιαστική δραστηριοποίηση στις παραπάνω δραστηριότητες (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα).

γ) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%.

δ) Προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας.

ε) Υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ).

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας στο 2020. Οσο για τις συσταθείσες επιχειρήσεις το 2020 με μημηδενικό τζίρο, εντάσσονται αυτοδικαίως στη δράση.

Διευκρινίζεται πως οι επιχειρήσεις που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η δράση, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr) έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Οπως σημειώνεται από το ΥΠΑΝ, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την έγκριση και την ένταξη στη δράση, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης.

Από εκεί και πέρα, οι ενταχθείσες στη δράση επιχειρήσεις υποχρεούνται:

– Να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31.12.2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τα δηλωθέντα έξοδα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (πεδία 361, 363, 364, 365).

– Να απασχολήσουν το προσωπικό τους το 2021 τουλάχιστον κατά 0,5 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας. Ο έλεγχος θα γίνει βάσει στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επισημαίνεται ότι το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363, 364 και 365 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1.4.2021 – 31.12.2021. Επίσης, το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.

Εφόσον ισχύει μία από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, τότε το υπερβάλλον ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της τελευταίας χρονικά χορηγηθείσας επιχορήγησης θα καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δημοσιεύτηκε η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αναφέρουν οι...

LIFESTYLE

Η Βίκυ Μπάρκουλη, η κόρη του αειμνήστου Αντρέα Μπάρκουλη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Super Κατερίνα για το εγγόνι της, αλλά και για τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε μια αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επκαλούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«H δημιουργία ενός νέου βιώσιμου μοντέλου παραγωγής που προστατεύει τα τοπικά οικοσυστήματα και διασφαλίζει την τροφική επάρκεια, είναι ο διπλός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής...