Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουρεμένα ενοίκια: Τα βήματα για να αποζημιωθούν οι κληρονόμοι των ακινήτων

Στα 24, 7 εκατ. οι πληρωμές της γ’ φάσης του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν στις δηλώσεις Covid για την αποζημίωση ενοικίου, οι κληρονόμοι των αποβιωσάντων ιδιοκτητών ακινήτων που υπέστησαν μείωση ενοικίου. καθορίζονται με νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση:

  1. Σε περίπτωση θανάτου του εκμισθωτή, η «Δήλωση Covid» που έχει υποβληθεί από τον αποβιώσαντα θα λαμβάνεται υπόψη για το χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία που αυτός απεβίωσε. Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής απεβίωσε πριν από την υποβολή της δήλωσης για τα μειωμένα ενοίκια, αυτή υποβάλλεται από τους κληρονόμους του στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος, εντός 2 μηνών από τη λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς και θα λαμβάνεται υπόψη για το χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία που αυτός απεβίωσε.
  2. Για τον αποβιώσαντα/εκμισθωτή, το ποσό της έκπτωσης που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της μίσθωσης ως και την ημερομηνία θανάτου του, θα εκπίπτει από οφειλές του, όπως αυτές έχουν προκύψει τόσο πριν όσο και μετά την ημερομηνία θανάτου του. Οι κληρονόμοι του αποβιώσαντα/εκμισθωτή υποβάλλουν «Δήλωση Covid».
  3. Για το διάστημα μετά τον θάνατο του εκμισθωτή και εφόσον ο μισθωτής του ακινήτου είναι πληττόμενος, δικαιούχος της έκπτωσης (παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020) καθίσταται το πρόσωπο που θα υπεισέλθει στη μισθωτική σχέση ως εκμισθωτής και θα έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας επί του ακινήτου (ως εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμος, ή βάσει συμβολαίου γονικής παροχής – δωρεάς, κ.λπ.), το οποίο βαρύνεται και με την υποχρέωση υποβολής νέας «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και «Δήλωση Covid».
  4. Σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή πληττόμενου μη επιτηδευματία, η μείωση του μισθώματος θα περιορίζεται μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του και αντίστοιχα θα περιορίζεται και η έκπτωση για τον εκμισθωτή για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  5. Το ποσοστό μείωσης μεταξύ αρχικού και μειωμένου μισθώματος υπολογίζεται και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα (ήτοι, π.χ. μείωση 39,50% στρογγυλοποιείται στο 40%).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...