Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

80 + 8 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ: 4.518 οι αιτήσεις στο «e-λιανικό», ανοίγει νέο πρόγραμμα για αποζημιώσεις – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του λιανικού εμπορίου και σκοπεύει να τον ενισχύσει τόσο εν μέσω πανδημίας όσο και στον απόηχο αυτής. Ενδεικτικά, αναφέρονται δύο δράσεις ΕΣΠΑ, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη.

  1. «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020, λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19»

Στις 19 Μαρτίου ανοίγει για υποβολή αιτήσεων πρόγραμμα, ύψους 8 εκατ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει ενίσχυση – αποζημίωση 3.000 ανά επιχείρηση με έδρα σε περιοχές της χώρας όπου επιβλήθηκε αυστηρότερο lockdown την περίοδο των Χριστουγέννων. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ούτε με τις μεθόδους click away και click inside. Πέραν του λιανεμπορίου, η δράση αφορά σε κομμωτήρια και επιχειρήσεις περιποίησης άκρων (μανικιούρ-πεντικιούρ).

Στις περιοχές που απευθύνεται συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
  • Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  • Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  • Δημοτική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  • Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά (www.ependyseis.gr) έως τις 3 το μεσημέρι της 23ης Απριλίου.

  1. «e-λιανικό»

Ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων είναι το πρόγραμμα «e-λιανικό», ύψους 80 εκατ. ευρώ, το οποίο παρέχει επιδότηση έως 5.000 ευρώ σε επιχειρήσεις του κλάδου για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του, έως τις 8.3.2021 είχαν υποβληθεί 4.518 αιτήσεις. Από αυτές, οι 3.850 βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, ενώ 668 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, πατώντας «οριστική υποβολή». Σημειώνεται πως η αιτούμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε 10,9 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, τριπλασιάστηκε ο ημερήσιος αριθμός αιτήσεων – σύγκριση με τις πρώτες ημέρες ενεργοποίησής του.

Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) που διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Αυτές διακρίνονται σε υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30.9.2019, και νεοσύστατες, εάν έχουν συσταθεί μετά την ημερομηνία αυτή.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά (www.ependyseis.gr/mis) μέχρι και την 24η.3.2021.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για έναν ύμνο στη χαρά, που γεννήθηκε από τη συνάντηση δύο πολιτιστικών κληρονομιών που τους ενώνει μια ποικιλόμορφη κομψότητα. Η Vespa Primavera Batik...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σημαντικές έρευνες θα κάνει το Blue Panta, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF στα νερά του Ιονίου πελάγους τις επόμενες ημέρες ερευνώντας την παρουσία απειλούμενων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων λειτουργίας, η Fiat διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή υπό τον τίτλο “Smiling to the Future”, στο ιστορικό σημείο “La...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο προσεκτικός έλεγχος και η σωστή διάγνωση της κατάστασης του αυτοκινήτου, ειδικά πριν από ένα μακρινό ταξίδι, έχουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των επιβαινόντων....