Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιπλέον μέτρα ύψους € 4,1 δισ. για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Επιπλέον μέτρα ύψους 4,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το 2021, θα εφαρμόσει φέτος η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το συνολικό ποσό θα φθάσει τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανέφερε ακόμα ότι κάθε εβδομάδα lockdown στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ, ενώ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την παράταση των μέτρων στήριξης και τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε μειώσεις φόρων ή επεκτάσεις ελαφρύνσεων στις μεταφορές και την εστίαση έως τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με τα άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» και η κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών.

Αναφορικά με το lockdown σημείωσε ότι η κάθε εβδομάδα στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς, λέγοντας πως αυτό θα το αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών. «Όταν αποφασίστηκε η παράταση, η επέκταση και η διεύρυνση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος αυτών των 12 ημερών ήταν 1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου 50% απώλειας εσόδων και 50% αύξηση δαπανών, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, 520 εκατ. ευρώ, είναι από το λιανεμπόριο. Όσο αυτό παρατείνεται κι επεκτείνεται τόσο θα προσεγγίζουμε ένα δημοσιονομικό κόστος που σε μηνιαία βάση είναι 3 δισ. ευρώ», επεσήμανε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δικαιούχοι του 7ου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής», η οποία θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ, δεν θα είναι λιγότεροι συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους. «Στην επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόψαμε αρκετούς, θέλω να πω ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%», είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, αλλά το σημαντικό είναι οι πολίτες να δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ενώ, σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων και τον Απρίλιο, τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, είπε ότι υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022. «Και τα επεκτατικά μέτρα που έχουμε, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να μην αποσυρθούν στην Ευρώπη αλλά μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας, ώστε αυτοί οι αριθμοί να οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή ακι όχι μέτρα λιτότητας», τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...