Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων με 8 «κλικ»

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet, τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης έχουν πλέον όσοι φορολογούμενοι πωλούν και όσοι αγοράζουν ακίνητα, καθώς επίσης και οι συνεργαζόμενοι με αυτούς συμβολαιογράφοι.

Η ηλεκτρονική υποβολή ισχύει, προς το παρόν, μόνο για αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιούνται σε περιοχές εντός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Αργότερα και πάντως εντός του 2021 θα επεκταθεί σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς επίσης και στις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έθεσε χθες σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή myProperty μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν, ουσιαστικά, να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους στις ΔΟΥ. H εφαρμογή λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση myproperty.aade.gov.gr.

Διαδικασία

Μέσω της νέας αυτής εφαρμογής ο κάθε συμβολαιογράφος θα μπορεί να συμπληρώνει σε ηλεκτρονική φόρμα όχι μόνο τη δήλωση φόρου μεταβίβασης, αλλά και τα φύλλα υπολογισμού της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Η συμπλήρωση των στοιχείων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και των φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας τους, αφού ολοκληρωθεί από τον συμβολαιογράφο, θα επιτρέπει την προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης και την αποστολή της στους λογαριασμούς που έχουν οι αντισυμβαλλόμενοι στο TAXISnet προκειμένου να την επικυρώσουν, μέσω της ίδιας εφαρμογής. Εφόσον η δήλωση επικυρωθεί τόσο από την πλευρά του πωλητή ή των πωλητών όσο και από την πλευρά του αγοραστή, τότε θα υποβάλλεται οριστικά στο σύστημα TAXISnet, από το οποίο θα εκκαθαρίζεται αυτόματα.

Με την εκκαθάριση της δήλωσης θα εκδίδεται η πράξη προσδιορισμού του φόρου και η Ταυτότητα Οφειλής, οι οποίες θα κοινοποιούνται στο λογαριασμό του αγοραστή στο ΤΑΧΙSnet, προκειμένου αυτός να προχωρήσει στην εξόφληση του βεβαιωθέντος ποσού. Η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω e-banking. Από τη στιγμή που ο αγοραστής θα έχει ολοκληρώσει την εξόφληση του φόρου, θα αποστέλλει το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο ηλεκτρονικά στο συμβολαιογράφο, ο οποίος στη συνέχεια θα προχωρεί στην κατάρτιση του μεταβιβαστικού συμβολαίου. Οταν ολοκληρωθεί και η κατάρτιση του συμβολαίου και πραγματοποιηθεί και η καταβολή του τιμήματος της αγοραπωλησίας, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισέρχεται στην εφαρμογή και να καταχωρίζει σε σχετικά πεδία που υπάρχουν στο ηλεκτρονικά συμπληρωμένο και υποβληθέν έντυπο της δήλωσης φόρου μεταβίβασης τα στοιχεία του αποδεικτικού καταβολής του φόρου, τον αριθμό του μεταβιβαστικού συμβολαίου και τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος. Επιπλέον, θα μπορεί να «ανεβάσει» στην εφαρμογή σκαναρισμένα το αποδεικτικό πληρωμής του φόρου, το μεταβιβαστικό συμβόλαιο και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά, προκειμένου να διευκολύνει την αρμόδια ΔΟΥ να προχωρήσει στον έλεγχο της ορθότητας, της νομιμότητας και της ειλικρίνειας της υποβληθείσας δήλωσης.

Πρώτη κατοικία

Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από τον αγοραστή ως πρώτη κατοικία, ο ίδιος ή ο συμβολαιογράφος, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, θα πρέπει να «κλικάρει» σε ένα επισυναπτόμενο κείμενο υπεύθυνης δήλωσης. Με το κείμενο αυτό ο αγοραστής θα βεβαιώνει ότι πληροί όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία προϋποθέσεις για να λάβει την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης και θα δεσμεύεται να αποστείλει ή να προσκομίσει αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟΥ, μετά την κατάρτιση του μεταβιβαστικού συμβολαίου, τα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν για να αποδείξει ότι όντως είναι δικαιούχος της απαλλαγής. Ουσιαστικά, η απαλλαγή θα παρέχεται αυτόματα στον αγοραστή με ένα απλό κλικ στο κείμενο της επισυναπτόμενης υπεύθυνης δήλωσης, οπότε από τη φορολογητέα αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, όπως αυτή θα υπολογίζεται στη δήλωση, θα αφαιρείται το ισχύον για την περίπτωση του αγοραστή αφορολόγητο όριο.

Τα βήματα

Συνοπτικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΑΑΔΕ, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα 9 βήματα:

1 Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή μέσω της εφαρμογής myProperty.

2 Η δήλωση αποστέλλεται, μέσω της εφαρμογής, στους λογαριασμούς αγοραστή και πωλητή στο σύστημα TΑΧΙSnet.

3 Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση.

4 Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος, αν υπάρχει.

5 Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.

6 Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).

7 Το TΑΧΙS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.

8 Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή.

9 Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στο myProperty.

Τώρα πιλοτικά

Η απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων υπεγράφη ήδη από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή και δημοσιεύθηκε χθες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Βάσει της αποφάσεως αυτής, μέχρι τις 31 Μαΐου η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ θα είναι προαιρετική, δηλαδή οι υπόχρεοι φορολογούμενοι θα έχουν την εναλλακτική δυνατότητα να επιλέξουν την υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Από την 1η Ιουνίου, όμως, η ηλεκτρονική υποβολή θα είναι υποχρεωτική.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...