Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Φως στην άκρη του τούνελ από το δεύτερο τρίμηνο του ‘21

«Με διορατικότητα εδώ και ένα χρόνο κρατήσαμε και κρατούμε υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσουμε να είμαστε όσο αυτό είναι εφικτό κοντά στην κοινωνία και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι το καθολικό lockdown σε μηνιαίο επίπεδο έχει κόστος 3 δις ευρώ, ενώ το σημερινό με τις κόκκινες περιοχές που έχουν περίπου το 67% του συνολικού τζίρου της χώρας είναι περίπου στα 2,7 δις ευρώ. Για κάθε 15 ημέρες που είναι κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται κατά 1 με 1,5 δις ευρώ. Εξήγησε ότι όσο ευρύτερο είναι το lockdown και όσο επεκτείνεται τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα ο κ. Σταϊκούρας παρέπεμψε στην πρόταση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων στην οποία θα βασιστεί η κυβερνητική πρόταση. «Το κρίσιμο θέμα είναι να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό κόστος από το lockdown που το έχουμε προσδιορίσει και αθροίζει για μεγάλο διάστημα, υπάρχουν επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. Βοηθούμε όσο μπορούμε αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις απώλειες».

Η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, ακολούθησε «μια πολιτική με σωφροσύνη ώστε να δίνουμε, αλλά να έχουμε πόρους και στο ταμείο, τους οποίους ενισχύουμε με εξαιρετικές επιτυχημένες εξόδους στις αγορές. Είναι αντιστρόφως ανάλογο το πόσο μακρύτερο και βαθύτερο θα είναι το lockdown σε σχέση με τον όγκο της βοήθειας που μπορεί να δοθεί. Χρειάζεται ένας συγχρονισμός μεταξύ της υγειονομικής ασφάλειας και της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας».
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι φως στο τούνελ θα αρχίσει να φαίνεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. «Προσδοκούμε ότι μέχρι το 2022 θα έχουμε καλύψει αθροιστικά τις απώλειες του 2020 και του 2021».

Σε τουριστικό επίπεδο η κυβέρνηση προσδοκά να καλυφθεί τμήμα των απωλειών του 2019, τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2020. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία αλλά δεν προς το παρόν δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις απώλειες σε σχέση και με το 2019.

Σχετικά με το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του ο υπουργός απάντησε ότι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν βιώσιμο, παρά τις ανάγκες που γεννά η πανδημία. Κομβικό σημείο είναι η ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανάγκης στήριξης της οικονομίας. Είναι τέτοιο το προφίλ του χρέους που όλες οι αναλύσεις των διεθνών οίκων και των θεσμών το χαρακτηρίζουν βιώσιμο.

Ως προς το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους του covid 19, συζήτηση που γίνεται σε κύκλους της Ευρώπης, ο υπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται για τη μείωση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Πρώτη προτεραιότητα στα eurogroup που ακολουθούν είναι η δημοσιονομική ευελιξία να παραταθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η χώρα που είναι σε αυξημένο καθεστώς εποπτείας και πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται. Η Ελλάδα έχει σχέδιο ανάκαμψης και είναι από τα καλύτερα σχέδια όπως έχει χαρακτηριστεί και από το Eurogroup.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με στόχο τη στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα εφαρμόζει στο εξής «τακτική παύση» των επιχειρήσεών του καθημερινά σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουμε φέτος, οι οποίες...