Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Ούριος άνεμος για αιολική ενέργεια – Τα «βαριά» χαρτιά του κλάδου

Σύμφωνα με τη «Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020», που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η αιολική ισχύς ξεπέρασε το ορόσημο των 4.000 MW και έφθασε τα 4.113,5 MW, καθώς το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019.

Να σημειωθεί ότι τo ορόσημο των 4.000 MW κατακτήθηκε, με τη θέση σε λειτουργία μίας ανεμογεννήτριας σε αιολικό πάρκο της Τέρνα Ενεργειακή στη Νότια Εύβοια, στην περιοχή του Δήμου Καρύστου.

Επιπλέον, κατά το 2020, σημειώθηκε η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος που έχει ποτέ παρατηρηθεί στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας, 68,8% τα ξημερώματα (03.00) της Παρασκευής 6/11/2020.

Συνολικά για 1.235 ώρες, η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30%. Συνολικά για 2.865 ώρες η διείσδυση μεταβλητών ΑΠΕ ήταν πάνω από 30% και για 429 ώρες ήταν πάνω από 50%. Η μεγαλύτερη αιολική παραγωγή στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα παρατηρήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 9/12/2020 (20.00 – 21.00). Το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας ανταποκρίθηκε χωρίς πρόβλημα στις μεγάλες αυτές διεισδύσεις.

Τα ρεκόρ για το 2020 περιλαμβάνουν, επίσης, την εγκατάσταση των μεγαλύτερων πτερυγίων που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα: Πρόκειται για 4 ανεμογεννήτριες Vestas V-150/4.0MW, που εγκατέστησε η Rokas Iberdrola στη Βοιωτία.

Σε επίπεδο περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 1.678 MW (41%) και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 619 ΜW (15%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, όπου βρίσκονται 485 MW (12%).

Οσον αφορά στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

Η Τέρνα Ενεργειακή με 665 MW (16,2%), η Ελλάκτωρ με 482 MW (11,7%), η ENEL Green Power με 368 MW (8,9%), η EREN με 283 MW (6,9%) και η Iberdrola Rokas με 271 MW (6,6%).

Στα αξιοσημείωτα του 2020 είναι ότι ολοκλήρωσαν τα αιολικά πάρκα τους συνολικά πάνω από 20 διαφορετικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Τις περισσότερες εγκαταστάσεις, κατά τη διάρκεια του 2020, υλοποίησαν η Τέρνα Ενεργειακή (111 MW, 21,5%) και η Ελλάκτωρ (89,6MW, 17,3%).

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής: Η Vestas έχει προμηθεύσει το 45,5% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 26,2%, η Siemens Gamesa με 16,1%, η Nordex με 7,3% και η GE Renewable Energy με 3,7%.

Ειδικά για το 2020 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν: Η Vestas κατά 41,2% (213 ΜW), η Enercon κατά 28,4% (147 MW), η Nordex κατά 21,4% (111 ΜW), η Siemens Gamesa κατά 5,4% (28 MW), η GE Renewable Energy κατά 3,1% (16 MW) και η EWT κατά 0,5% (2,5 MW).

Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Στατιστικής, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, δήλωσε: «Η αύξηση των αιολικών επενδύσεων κατά το 2020 αποτελεί μια σημαντική επιτυχία, που οφείλεται στις προσπάθειες των επιχειρήσεων και των στελεχών τους, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Αυτό διότι έχουν κατορθώσει, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και περίπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον, να αναπτύξουν και να αδειοδοτήσουν μια κρίσιμη μάζα έργων, που τώρα υλοποιούνται.

Στις αντιξοότητες αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, που επιβραδύνουν τον ρυθμό αδειοδότησης και κατασκευής των αιολικών πάρκων. Το 2020 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, μετά το 2019 που ήταν έτος-ρεκόρ. Το πλήθος των εγκαταστάσεων είναι διπλάσιο του 10ετούς μέσου όρου.

Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Το 2020 θα καταγραφεί ως το έτος που το ηλεκτρικό μας σύστημα απέδειξε ότι ανταποκρίνεται χωρίς πρόβλημα σε πολύ μεγάλες διεισδύσεις αιολικής ισχύος, που σε ωριαία βάση άγγιξαν το 70% και που κάποτε φάνταζαν εξωπραγματικές».

Νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για Εγνατία

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να ορίσει την 1η/4/2021 ως νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, για τον εν εξελίξει διαγωνισμό που αφορά στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων.

Τα επενδυτικά πλάνα της ElvalHalcor

Νέες επενδύσεις, προκειμένου να αυξήσει δραστικά την παραγωγική της δυναμικότητα και να εξυπηρετήσει τη διογκούμενη διεθνή ζήτηση, ανακοίνωσε η ElvalHalcor.

Ειδικότερα, ο εισηγμένος όμιλος, στο πλαίσιο της έναρξης της δεύτερης φάσης του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος (ύψους 100 εκατ. ευρώ), παρήγγειλε νέα πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής, στον τομέα έλασης αλουμινίου – ΕΛΒΑΛ, της ElvalHalcor. H κίνηση αυτή αποδίδεται στην ύπαρξη υψηλής ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου.

Τέρνα Ενεργειακή: Τέθηκε σε ισχύ η σύμπραξη ΣΔΙΤ

Τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή το έργο σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Η σύμβαση του έργου προβλέπει την κατασκευή και τη λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη και περιλαμβάνει τη διετή κατασκευαστική περίοδο και την 26ετή περίοδο λειτουργίας. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε €152 εκατ., εκ των οποίων τα €62,5 εκατ. προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Είσοδος με 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της North Solar

Το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα την είσοδο με 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας North Solar Α.Ε., η οποία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 499,61 ΜW.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η είσοδος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις ΑΠΕ με το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ισχύος 500 MW δημιουργεί υπεραξία στην εταιρία, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι επενδυτές να συμπεριλάβουν στις αποτιμήσεις τους και το συγκεκριμένο asset.

Attica Group: Χτίζει τρία υπερσύγχρονα πλοία τύπου Aero Catamaran

Ανακοίνωσε συμφωνία με το Ναυπηγείο Brødrene Aa της Νορβηγίας για την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Aero Catamaran, τα οποία θα δρομολογηθούν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε €21 εκατ. και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Η παράδοση των πλοίων αναμένεται εντός του 1ου τριμήνου 2022.

Λάρκο: Οι έξι «μνηστήρες»

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έξι ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι: COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED, GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS S.A., SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED, THARISA PLC, TRAFIGURA GROUP Pte Ltd.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

ΟΛΘ: Στον έλεγχο του Ομίλου Σαββίδη το 66,67% της SEGT

Στον έλεγχο του Ομίλου Ιβάν Σαββίδη θα περάσει το 66,67% της SEGT, βασικού μετόχου του ΟΛΘ με ποσοστό 67%, αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία. Η συμφωνία προβλέπει αποεπένδυση των Deutsche Invest Equity Partners GmbH και Transconnect AG.

Γενική Εμπορίου: Αποδοτικό τρίμηνο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εισηγμένη κατάφερε το τελευταίο τρίμηνο να καλύψει την υστέρηση εσόδων του εννεαμήνου 2020 και να κλείσει τη χρονιά αρκετά κοντά στα επίπεδα του 2019. Το αποτέλεσμα της χρήσης αναμένεται κερδοφόρο, με τη διοίκηση να προτίθεται να προχωρήσει σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους το 2021.

Foodlink: Βελτίωσε τις οικονομικές επιδόσεις

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις για την οικονομική πορεία της εισηγμένης εταιρίας, η Foodlink βελτίωσε το 2020 τις οικονομικές επιδόσεις (κύκλο εργασιών και EBITDA, ενώ δεν επιβαρύνθηκε εκ νέου με τις έκτακτες ζημίες του 2019) και παράλληλα προχώρησε σε κινήσεις που ελπίζει ότι θα λειτουργήσουν ευνοϊκά στο μέλλον.

Ειδικότερα, απορρόφησε τρεις θυγατρικές της προκειμένου να προσφέρει περισσότερο καθετοποιημένες υπηρεσίες στους πελάτες της, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί και να εμπορεύεται τα αυτοματοποιημένα συστήματα αποθηκών της κινεζικής GEE+ και επιχειρεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Με δεδομένο τον υψηλό κύκλο εργασιών της και την περιορισμένη κερδοφορία της, τα καθαρά αποτελέσματα και συνεπακόλουθα η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. θα μπορούσαν να αυξηθούν δραστικά, αν η εισηγμένη καταφέρει να διευρύνει το περιθώριο κέρδους της.

Καρέλιας: Σε νέα ιστορικά υψηλά

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, με λίγες συναλλαγές, οι αγοραστές ανέβηκαν πάνω από τα 300 ευρώ, ωθώντας τη μετοχή προς νέα ιστορικά υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ενώ παράλληλα διαθέτει σε μετρητά και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) 461 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μετοχή που τα τελευταία χρόνια έχει ανταμείψει και με το παραπάνω όλους τους μακροπρόθεσμους μετόχους της, τόσο μέσα από την πορεία στο ταμπλό του Χ.Α. όσο και μέσα από τις διανομές υψηλότατων μερισμάτων.

Μπήτρος Συμ.: Η αγορά περιμένει

Ουσιαστικά, η εταιρία κατέχει το 25% της ΣΙΔΜΑ και έχει ελάχιστη δραστηριότητα. Η αγορά περιμένει το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης και πόσα δάνεια θα μείνουν. Αν υπάρξει μεγάλο «κούρεμα» στα δάνεια, θα υπάρξει και βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων.

Μετά θα φανεί αν η Οικογένεια Μπήτρου θα θελήσει να ενισχύσει, σε δεύτερη φάση, την εισηγμένη, με την απορρόφηση άλλων προσωπικών της εταιριών.

Κρι Κρι: Διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και τα νέα προϊόντα στην κατηγορία παγωτού της Κρι Κρι για το 2021, είχαν οι συμμετέχοντες στο ετήσιο Συνέδριο Παγωτού της Ελληνικής Γαλακτοβιομηχανίας (πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά).

Το 2020 η Κρι Κρι σημείωσε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και είναι δεύτερη σε πωλήσεις μάρκα παγωτού σε όγκο στην Ελλάδα. Η μετοχή σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά.

Τα αναγραφόμενα στη στήλη δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, διακράτηση ή πώληση αξιών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...