Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, με την επιβολή μικρότερου πέναλτι προσαυξήσεων, να προχωρήσουν στη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών.

Παράλληλα, από τον Μάρτιο αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, ενώ σχεδιάζεται μια νέα πλατφόρμα για τις μισθώσεις, αλλά και ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που θα παρακολουθεί τις τιμές στην αγορά των ακινήτων και θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στο 38ο διαδικτυακό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, η ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπουν:

  • Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι κενά.
  • Στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών (από 01/01/2020) ποσοστού 20% για το πρώτο εξάμηνο καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο.
  • Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία, που ισχύει σήμερα και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου.

«Κατάργηση» αντικειμενικών αξιών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ανέφερε ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εξετάζεται η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος, που θα ακολουθεί τις τάσεις στην αγορά των ακινήτων καθώς και η αντικατάσταση του όρου της αντικειμενικής αξίας με την εμπορική.

Ακόμη, μετά τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στύλιο, μέσα στο 2021, το σύνολο των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρύνουν το σύνολο των υπηρεσιών που θα παρέχουν διαδικτυακά.

Επιπλέον, μια νέα εφαρμογή για τη δήλωση των στοιχείων μίσθωσης ακινήτων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δρομολογήθηκε και η ψηφιοποίηση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.