Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι: Άνω του 80% η εισπραξιμότητα, ενώ τα χρέη φουσκώνουν – Μόλις το 25% των προσφυγών δικαιώνεται

Σταθερές βάσεις φαίνεται ότι αποκτά η φορολογική συμμόρφωση στη χώρα, με αποτέλεσμα το 80% των φορολογουμένων να πληρώνει εγκαίρως τους φόρους του, ανεξάρτητα αν τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται και πληθύνονται, εξέλιξη η οποία οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους που σχετίζονται με τους «σκελετούς» στον κατάλογο των οφειλετών.

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που ενώ βελτιώνεται η εισπραξιμότητα των φόρων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα:

  • Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν μικρά χρέη στην εφορία με αποτέλεσμα να μην το γνωρίζουν για να τα εξοφλήσουν.
  • Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και παραμένουν στη λίστα καθώς για να θεωρηθούν ανεπίδεκτα τα «φέσια» που άφησαν πρέπει να περάσουν 20 χρόνια.
  • Χιλιάδες οφειλέτες είναι ήδη σε ρύθμιση και πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους για να μην βρεθούν εκτός, ενώ:
  • Δεν είναι λίγοι οι οφειλέτες που έχουν αποβιώσει αλλά τα χρέη τους εξακολουθούν να συνυπολογίζονται και να μην διαγράφονται.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο πρώτο δίμηνο του 2024, αυξήθηκαν κατά 16,6%. Διαμορφώθηκαν σε 1,736 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Από το προαναφερθέν ποσό τα 1,5 δισεκ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους, καταγράφοντας μείωση 15,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή επηρέασε δυσμενώς τα συνολικά ληξιπρόθεσμα τα οποία ανήλθαν στα 107,18 δισεκ. ευρώ και προέχονται από 3.878.712 οφειλέτες ενώ οι εισπράξεις από την συγκεκριμένη δεξαμενή ανήλθαν σε 968 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο.
Από το συνολικό χρέος τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Έτσι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος περιορίζεται στα 80,85 δισεκ. ευρώ.

1.481 προσφυγές

Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμη ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους, 1.481 φορολογούμενοι έχουν αμφισβητήσει τις αποφάσεις των Εφοριών προσφεύγοντας στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) για να βρουν το δίκιο τους. Από αυτές τις υποθέσεις εξετάστηκαν και έκλεισαν οι 1.008 από τις οποίες 258 έγιναν δεκτές, 784 απορρίφθηκαν, σε 4 περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δήλωσαν παραίτηση και οι υπόλοιπες 12 απορρίφθηκαν σιωπηρά χωρίς να εξεταστούν.

Δηλαδή, δικαιώθηκε το 25,5% των φορολογουμένων που επέλεξαν την οδό της προσφυγής στην Επιτροπή, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν τη «μάχη» (την πρώτη τουλάχιστον). Διότι, πολλοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται από την ΔΕΔ προσέφυγαν στη συνέχεια στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικές υποθέσεις πριν φθάσουν στα Δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να περάσουν πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διακύβευμα της ευρωκάλπης έθεσε από την Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης. Ο ίδιος...

LIFESTYLE

Aν δεν σου άρεσε η Ρένα Βλαχοπούλου σαν άνθρωπος, δεν πρέπει να βγεις να το πεις” υπογραμμίζει η Μπέττυ Μαγγίρα. Την συνέντευξη που έδωσε...

LIFESTYLE

Καλεσμένος στην εκπομπή «Γκαράζ» του Action 24 ήταν ο Χάρης Ρώμας, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Ζήση Ρούμπο. Ο ηθοποιός...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aύξηση 12,2% εμφάνισε η διακίνηση επιβατών και 6,4% η κίνηση αεροσκαφών στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής...