Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετα έσοδα 2 δισεκ. ευρώ από προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ POS

Πρόσθετα έσοδα έως και 2 δισεκ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, αναμένει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο την επόμενη διετία, με την υποχρεωτική προσυμπλήρωση των σχετικών δηλώσεων από τη φορολογική αρχή, την επέκταση των POS σε όλη την αγορά και τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS.

Έσοδα-έξοδα και αντίστοιχοι φόροι στους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, θα προσυμπληρώνονται υποχρεωτικά από την εφορία, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να κάνουν καμιά παρέμβαση στο ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο αλλά και το ύψος του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο καθαρό τους εισόδημα.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου δίνεται περιθώριο διορθώσεων (μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών) έως 30% σε σύγκριση με τα όσα εμφανίζονται στην πλατφόρμα myDATA και στις  προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ αλλά σταδιακά με τη πλήρη εφαρμογή του myDATA το όριο αποκλίσεων θα περιορίζεται έως να εξαλειφθεί πλήρως.

Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ αναμένεται να βάλουν τέλος:

  • Στις εικονικές δαπάνες καθώς θα εκπίπτουν μόνο τα ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν από τον επαγγελματία ή την επιχείρηση οι αντισυμβαλλόμενοι, και:
  • Στην απόκρυψη τζίρου αφού τα έσοδά δε θα μπορούν να είναι μικρότερα από όσα οι πελάτες έχουν δηλώσει ότι πλήρωσαν για αγορές ή παροχή υπηρεσιών.

Το νέο μέτρο που ισχύει από την 1/1/2024, αναμένεται να περιορίσει σταδιακά το «κενό» ΦΠΑ, από περίπου 15% που είναι σήμερα στο 9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το 2026, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.

Το νέο σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων που επιτρέπει πλέον η ψηφιακή τεχνολογία, πρόκειται να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων από τους επιτηδευματίες μέχρι τους εισοδηματίες και την ακίνητη περιουσία.

  • Φέτος για 1 εκατ. φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα  αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι «αυτόματες».

Παράλληλα στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ. ενώ αυτόματα θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα myProperty καθώς σήμερα ισχύει μόνο για μεταβιβάσεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει...