Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ για ενοικίαση χιλιάδων ακινήτων με τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος

Πρόταση από την ΠΟΜΙΔΑ, για τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρατούν κλειστά τα ακίνητά τους ή τα διέθεσαν για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς επιτυχία, και τα… βγάλουν τώρα για ενοικίαση με τουλάχιστον τριετή διάρκεια, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε στο οικονομικό επιτελείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων, είχαν κλειστά ή διέθεταν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb κατά τη διάρκεια όλου του 2023 και τα διαθέσουν τώρα για ενοικίαση με τουλάχιστον τριετή διάρκεια, θα έχουν για την επόμενη τριετία απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος επί των συγκεκριμένων εισοδημάτων.

Ειδικά για τα Airbnb, η πρόταση αφορά κυρίως αυτούς που ενώ επένδυσαν (ανακαίνισαν κλπ τα ακίνητά τους) προκειμένου να μπουν στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν είχαν την αναμενόμενη επενδυτική απόδοση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης αλλά και τον αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων όπου οι τιμές των ενοικίων συνεχίζουν την ανηφόρα καθιστώντας την ανεύρεση στέγης δύσκολη υπόθεση.

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ υπερασπίζεται την πρόταση σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι περιορισμένο, αφού και σήμερα το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρά μόνο τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο και στη συνέχεια θα συνεχίσει να εισπράττει. Από την άλλη πλευρά εκτιμάται πως χιλιάδες ακίνητα θα μπορούσαν να διατεθούν προς ενοικίαση, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, δίνοντας παράλληλα «ανάσες» σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% -45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...