Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο – Για τέσσερα στα δέκα ο μισθός εξαντλείται σε 19 μέρες

Το 2020, το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε, μεσοσταθμικά, κατά 11,5%, ενώ, παράλληλα, αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων εξ αυτών.

Για τέσσερα στα δέκα, μάλιστα, τα χρήματα εξαντλούνταν πριν από το τέλος του μήνα, στις 19 ημέρες.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα κυριότερα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, η οποία πραγματοποιήθηκε (5-10 Δεκεμβρίου) από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σε συνεργασία με τη ΜΑRC Α.Ε., και δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα.

Μερικά ακόμη, σημαντικά, ευρήματα, τα οποία αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι τα εξής:

* Περίπου τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (37,5%) δήλωσαν πως το εισόδημά τους μειώθηκε, μόλις για το 8,1% αυξήθηκε και για το 54,3%, δηλαδή σχεδόν τα μισά, παρέμεινε αμετάβλητο.

* Κατά 27,2% (μ.ό.) ελαττώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών που βασίζεται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, έναντι μείωσης 10,5% και 6,8% εκείνων με κύρια πηγή εισοδήματος το μισθό και τη σύνταξη, αντίστοιχα.

* Ενα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Για την ακρίβεια, ένα στα τέσσερα (25,1%) διαβιοί με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

* Αυξήθηκαν τόσο τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ (6% το 2020, έναντι 4,6% το 2019) όσο και αυτά που διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (6,7% το 2020, έναντι 5,8% το 2019). Ταυτόχρονα, μειώθηκαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικά βαθμίδες και ιδιαίτερα εκείνα που κατατάσσονται στην κατηγορία με εισόδημα 18.001 έως 25.000 ευρώ, όπου υποχώρησαν σχεδόν 5 μονάδες (16% το 2020, έναντι 20,9% το 2019).

* Η σύνταξη παραμένει η κύρια πηγή εισοδήματος για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών (44,3%).

* Για περίπου τέσσερα στα δέκα (41,2%) κύρια πηγή εισοδήματος είναι ο μισθός, ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με το 2019 (37,1%).

* Για σχεδόν ένα στα δέκα νοικοκυριά (9,8%) κύρια πηγή εισοδήματος είναι χρήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ποσοστό βελτιωμένο σε σχέση με το 2019. (8,7%). Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτά που καταγράφονταν ακόμα και στην πιο υφεσιακή περίοδο της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης (12,6%, το 2012).

* Για το 10,3% των νοικοκυριών τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα μας.

* Περισσότερο από ένα στα τρία νοικοκυριά (35,6%) αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης. Μόλις το 13,5% εκτιμά πως θα βελτιωθεί και το 44,5% δεν περιμένει κάποια μεταβολή.

Απασχόληση – Ανεργία
* Σχεδόν τρία στα δέκα νοικοκυριά (27,9%) έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος.

* Περισσότερα από ένα στα δύο νοικοκυριά (54,3%), που δηλώνουν πως κάποιο μέλος τους είναι άνεργο, βρίσκεται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας (άνω του 1 έτους).

* Σχεδόν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (23%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

* Το 17,7% των νοικοκυριών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές ή/και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

* Σχεδόν εννέα στα δέκα νοικοκυριά (88,3%) διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι, έναντι 11,5% που πληρώνει ενοίκιο.

* Από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι, το 27% έχει ενεργό στεγαστικό δάνειο. Κι από αυτά, το 15,4% έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικού δανείου (ΓΕΦΥΡΑ), το 12,2% καταβάλλει τις δόσεις του συχνά με κάποια καθυστέρηση, ενώ το 10,1% έχει καθυστερημένες οφειλές περισσότερο από τρεις μήνες.

* Το 77,8% θεωρεί πως θα ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, έναντι του 15,4% που αναφέρει πως δεν θα τα καταφέρει.

* Το 14,7% των νοικοκυριών εκφράζει το φόβο απώλειας του ακινήτου του κάποια στιγμή στο μέλλον.

Κατανάλωση
* Επτά στα δέκα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους για εξόδους (εστιατόρια, καφέ, σινεμά κ.λπ.). Περισσότερα από έξι στα δέκα ξόδεψαν λιγότερα για ταξίδια. Εξι στα δέκα μείωσαν τις δαπάνες για ένδυση-υπόδηση, ενώ τα μισά περίπου έδωσαν λιγότερα χρήματα για μετακινήσεις. Επιπλέον, περίπου δύο στα δέκα διέθεσαν λιγότερα για την αγορά ειδών διατροφής.

* Τρία στα δέκα νοικοκυριά καθυστέρησαν να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάποια ιατρικό πρόβλημα, ενώ δύο στα δέκα άργησαν να πληρώσουν το ρεύμα.

* Το 2016, το 46% του πληθυσμού συναλλασσόταν μόνο με μετρητά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό, σήμερα, έχει μειωθεί στο 8,6%.

Ενα στα δύο νοικοκυριά θεωρεί ότι η οικονομική κρίση, που πυροδοτήθηκε από την εκδήλωση της πανδημίας, θα διαρκέσει για δύο ή και περισσότερα χρόνια. Το 26% υπολογίζει ότι θα λήξει στο τέλος του 2021 και μόλις το 13% σημειώνει ότι δεν θα υπερβεί τους έξι μήνες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα...