Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Το «πράσινο φως» για μειώσεις αναμένουν οι δανειολήπτες το 2024

Όσοι έχετε δάνειο και όσοι σχεδιάζετε να πάρετε κάποιο δάνειο, το βασικό θέμα που σας απασχολεί δεν είναι άλλο από τα επιτόκια. Τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες, όποτε υπάρχει υψηλός πληθωρισμός, ανεβάζουν τα επιτόκια για να μπορέσουν να τον τιθασεύσουν.

Τώρα, αυτό που περιμένουν όλοι, δανειολήπτες και υποψήφιοι δανειολήπτες, είναι το 2024 να δοθεί επιτέλους το πράσινο φως για την μείωση των επιτοκίων.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι εντονότερες που έχουν καταγραφεί, οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2023.

Ήδη έχουν γίνει δέκα αυξήσεις επιτοκίων, οδηγώντας στο 4% από 0,5 που ήταν πριν τον Ιούλιο του 2022, οπότε και ξεκίνησε η άνοδός τους.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη από το καλοκαίρι και μετά οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να κάνει για πρώτη φορά μία παύση τον Οκτώβριο, στη συνεδρίαση της Αθήνας.

Το Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι πιέσεις από τις αγορές προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει στίγμα για τις προθέσεις της για το 2024, με έμφαση στον χρόνο έναρξης μείωσης των επιτοκίων.

Παρόλα αυτά, η Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της, παραπέμποντας στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο έτος δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων.

Όμως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μόλις τον Οκτώβριο, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε επισημάνει ότι μία τέτοια κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιηθεί όταν υπάρχουν ξεκάθαρα δείγματα ότι ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 2%.

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα πλησιάσει το 2% το 2026, οπότε εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1%.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...