Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνει το επενδυτικό «θερμόμετρο» στις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και σήμερα (15/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, που έδειξαν πτώση μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές, δίνοντας ανακούφιση, πρώτα, στους καταναλωτές αλλά και στους εμπλεκόμενους στις αγορές.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,2% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, από 3,7% τον Σεπτέμβριο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας απότομη πτώση από το 6,7% του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η πτώση 2,1 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο μηνών ήταν η πιο μεγάλη από το 1992.

Παράλληλα, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η συνολική ανάπτυξη στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ εκτιμάται για το 2023 σε 0,6% από 0,8% που προέβλεπε στην έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 5,6% φέτος και αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,2% την επόμενη χρονιά, σημειώνοντας περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,2% το 2025.

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θαπέσει κάτω από το ανώ-τατο όριο της ΕΕ του 3,0% του ΑΕΠ το 2025, ενώ φέτος στο διαμορφωθεί στο 3,2%.

Σε εγχώριο επίπεδο, για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει οικονομική ανάπτυξη 2,4% τη φετινή χρονιά, 2,3% το 2024 και 2,2% το 2025, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα συρρικνωθεί περαιτέρω λόγω της συγκρατημένης αύξησης των δαπανών και των υψηλότερων εσόδων. Η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μαζί με τη σταθερή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, πρόκειται να υποστηρίξουν τη μείωση του υψηλού δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, εκτιμά η Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ για φέτος, 2,5% για το 2024 και 2,6% για το 2025.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,75%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,63%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,41%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,54%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,73%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 95 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1238,76 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,28%.

Ομόλογα

Μικρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 3 bps στο 4,43%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,66% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,84%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 1,30%, στα 77,24 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχες απώλειες 1,18%, βρίσκεται στα $ 81,57.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0870 δολ./ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...