ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό πελατολόγιο: Επιστρέφουν τα πρόσθετα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή – Ποιοι είναι οι πρώτοι που θα υποχρεωθούν στην τήρησή τους

Σε μια σύγχρονη ψηφιακή έκδοση, των περιβόητων πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν έως και το 2012 οι περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών, προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε συνέχεια των ηλεκτρονικών τιμολογίων, προωθεί τώρα το «ψηφιακό πελατολόγιο» για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, με στόχο να περιορίσει το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στην αγορά.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στην ΕΡΤ, αυτό που ίσχυε στο παρελθόν θα επανέλθει με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. 

  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων θα είναι από τις πρώτες κατηγορίες που θα υποχρεωθούν να τηρούν «ψηφιακό πελατολόγιο».

Πριν προχωρήσουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων, θα πρέπει να δηλώνουν τον τόπο που θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις, αλλά και τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν, έτσι ώστε η φορολογική αρχή να έχει εικόνα για τα έσοδα που αναμένει.

  • Το πελατολόγιο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε κάθε έλεγχο για να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται και θα περνάνε στο MyData.

Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

  • Τα πρόσθετα βιβλία σε χειρόγραφη μορφή ήταν υποχρεωτικά για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας μέχρι εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λπ.

Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη γινόταν εμμέσως πιεστική και η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία.

  • Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η μη ύπαρξη βιβλίου πελατών φαίνεται να διευκόλυνε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις αποκρύπτοντας έτσι τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας, καθώς ήταν οι κερδισμένοι της φορολογικής κλίμακας που θεσμοθετήθηκε το 2019, αλλά και γενικότερα των ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο οι διευκολύνσεις που τους παρατέθηκαν δεν αποτέλεσαν κίνητρο να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή για να αυξηθούν αντίστοιχα και τα φορολογικά έσοδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία φαίνεται πως είναι η άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version