Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στο Ισραήλ

Σίγουρα ένας πόλεμος δεν είναι καλός και για την οικονομία και για τις εξαγωγές, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης.

Οι εξαγωγές που έχουμε προς το Ισραήλ το 2022 ήταν της τάξεως των 850 εκατομμυρίων σε ένα σύνολο εξαγωγών και υπηρεσιών και προϊόντων 100 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, οπότε σαν νούμερο δεν επηρεάζει.

Είναι πολύ λιγότερες οι εισαγωγές από το Ισραήλ. Οι εξαγωγές που κάνουμε σε ορυκτά καύσιμα και λάδια είναι τα 300 εκατομμύρια περίπου από τα 850 εκατομμύρια των εξαγωγών του 2022, αλλά αυτά είναι μόνο στα προϊόντα.

Η επίπτωση που πιθανόν να έχει ο πόλεμος είναι όσον αφορά τις επενδύσεις των Ισραηλινών στην Ελλάδα και τους Ισραηλινούς τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα. Παράδειγμα έχουμε εδώ Θεσσαλονίκη.

Π.χ. εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλές επενδύσεις από Ισραηλινούς, αγοράζουν διαμερίσματα, κάνουν επενδύσεις. Στον τουρισμό θα έχουμε πρόβλημα, τα ταξιδιωτικά γραφεία θα έχουν πρόβλημα, διότι έχουν αναβληθεί όλες τις πτήσεις προς το Ισραήλ.

Εκεί θα είναι η επίπτωση που άμεσα φαίνεται. Στις εξαγωγές, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής κάποια επίπτωση. Η επίπτωση βλέπουμε να είναι προς τις υπηρεσίες, δηλαδή προς τον τουρισμό, τις επενδύσεις τρίτων στην Ελλάδα και στα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία είχαν διοργανώσει πάρα πολλές εκδρομές προς τα εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΥΓΕΙΑ

Οι επιζώντες του καρκίνου του μαστού διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν και δεύτερο καρκίνο, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο...