Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% «βλέπει» το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Έντονα ανοδικές τάσεις σημειώνονται στην αγορά φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια της τροφοδοσίας όσο οξύνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ βρέθηκε μία ανάσα από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από το υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 12,5%. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη ξεπερνούν το 33%.

Την ίδια ώρα στην αγορά πετρελαίου παρατηρείται μία μικρή παύση των ισχυρών ανοδικών τάσεων που επικράτησαν το πρώτο 24ωρο της σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Το αμερικανικό αργό κινείται στα 86 δολάρια το βαρέλι ενώ το ευρωπαϊκό Μπρεντ βρίσκεται μία ανάσα από τα 88 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση έχουν καταγράψει κέρδη της τάξης του 2%-2,5%.

Σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον πάμε να δούμε τι εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας για την πορεία των τιμώ. Να παρακολουθήσουμε το video που επιμελήθηκε η Μαρίνα Δεμερτζιάν.

Ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα του 2% από το 2024 εκτιμά για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του.

Μάλιστα το Ταμείο, κατατάσσει τη χώρα μας στους “πρωταθλητές” στη μείωση του δημόσιου χρέους δεδομένου ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν θα καταφέρει να πετύχει μείωση χρέους από το 212,4% το 2020 στο 145,3% το 2028.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Χρέος / ΑΕΠ
2023 168%
2024 160,2%
2025 155,7%
2028 145,3%

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Πρωτογενές πλεόνασμα
2023 1%
2024 2%
2025 2,2%
2028 2,2%

Έως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να δηλώσουν οι προμηθευτές των σουπερμάρκετ τα προϊόντα που θα έχουν μειωμένη τιμή κατά τουλάχιστον 5% για διάστημα όχι μικρότερο των έξι μηνών, ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θα έχουμε και νέα ταμπελάκια στα σουπερμάρκετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με την έναρξη της αναμέτρησης στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά με σκοπό να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό, προειδοποιώντας μόλις στο τρίτο λεπτό με...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «MyCoast» στις 15 ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι αρχηγοί θα είναι οι μόνοι που θα επιτρέπεται να μιλήσουν με τον διαιτητή και να συζητήσουν μια απόφαση κατά τη διάρκεια των αγώνων...