Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες ισορροπίες αναζητούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (22/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να συρρικνώνεται τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ύφεση της οικονομίας το τρέχον τρίμηνο. Ο δείκτης PMI από την S&P Global έδειξε για τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώση της παραγωγής, υποχωρώντας στις 47,1 μονάδες, κάτω δηλαδή από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Η ευρωζώνη αγωνίζεται να αποφύγει την ύφεση υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μείωσης της ζήτησης για εξαγωγές από αγορές όπως η Κίνα. Πάντως, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο για στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για ανάπτυξη 0,1%. Στο μεταξύ, η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 450 μονάδες βάσης επιβραδύνει την οικονομία σε όλες τις χώρες του ευρώ.

Κόντρα σε ομολόγους του, κυρίως συντηρητικούς από τον βορρά που επιθυμούν ακόμη μια αύξηση επιτοκίων, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα έχουν κορυφωθεί και η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η μείωση.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι ούτε η τελευταία κίνηση ήταν απολύτως απαραίτητη και ότι η υπερβολική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής έχει προκαλέσει κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ωστόσο, είναι πρόωρο να συζητείται χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετών μηνών, συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025 ή λίγο νωρίτερα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,32%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης  CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,78%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,63%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,62%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,07%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  με συναλλαγές περίπου στα 100 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1217,75 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1,48%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε ανοδική κίνηση βρίσκονται ξανά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,76%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 4 bps στο 4,58%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,82% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 7 μονάδες βάσης, στο 4,18%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από 2 συνεχόμενες μέρες απωλειών.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,58%, στα 91,05 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 1,22%, βρίσκεται στα $94,42.

Χαμηλότερα κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς η Chevron Corp. και τα εργατικά συνδικάτα στην Αυστραλία συμφώνησαν να τερματίσουν τις απεργίες στις μεγάλες μονάδες εξαγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Αμστερνταμ σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρούν στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0646 δολ./ευρώ.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...