Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Χ. Θεοχάρης: Ηλεκτρονικά τιμολόγια και mydata βασικό εργαλείο

Η μάχη θα είναι συνεχής κατά της φοροδιαφυγής είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, συνεχίζοντας μετά τον Κωστή Χατζηδάκη την εξειδίκευση των μέτρων. «Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο κ. Θεοχάρης αναλύοντας τα μέτρα και τους 3 άξονες πρωτοβουλιών.

Στους τρεις άξονες συγκαταλέγεται ο στόχος να κλείσουν οι ευκαρίες φοροδιαφυγής, να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως και οι έλεγχοι που αξιοποιούν τα δεδομένα.

Τα 10 μέτρα

  • Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειανών μηχανών με POS που αφορά 450.000 επιχειρήσεις.:«Το θέμα είναι η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ που ήδη από το καλοκαίρι έκανε ελέγχους. Προχωρήσαμε καισ το κλείσιμο επιχειρήσεων ειδικά σε νησιά το καλοκαίρι. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει καν η δυνατότητα να γίνει πληρωμή χωρίς απόδειξη, τόνισε ο κ. Θεχάρης.
  • Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά. Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε αλλά η διαδικασία βάσει χρονοδιαγράμματος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής προβλέπει εξάμηνο. Θα αρχίσουμε λοιπόν με σταδιακή διαδικασία και αυτό θα λύσει και το πρόβλημα του ποιος στέλνει στοιχεία στο my data, είπε ο υφυπουργός.
  • ολοκλήρωση του mydata «εφαρμογή που πρέπει να περάσει στην εποχή του απαραίτητου για τις επχιειρήσεις. Στόχος να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει έσοδα που δεν βρίσκονται στο mydata»
  • υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και από τους πόλοιπους κλάδους της λιανικής
  • υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά. Ο στόχος του μέτρου είναι να κάνει πιο «δύσκολη τη χρήση του μαύρου χρήματος», είπε ο κ. Θεοχάρης.
  • ενεργοποίση ψηφιακού δελτίου αποστολής χωρίς τη γραφειοκρατία που το συνόδευε. Το εργο είναι σε εξέλιξη από την ΑΑΔΕ για ψηφιοποιημένη διαδικασία που θα επιτρέπει τον έλεγχο real time, είπε ο κ. Θεοχάρης.
  • αύξηση προστίμου χρήσης στα 100 ευρώ για χρήση μετρητών άνω των 500 ευρώ
  • θεσμοθέτηση της πληρωμής προνοιακών επιδομάτων μέσω καρτών
  • αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας καυσίμων από το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης
  • Παρεμβάσεις για μακροχρόνιες μιθσώσεις. Από 3 και πάνω ακίνητα ανοίγει βιβλία. ,«Στόχος να οδηγηθούν κάποιοι και προς την μακροχρόνια μίσθωση, είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός ως μέρος του τουριστικού προϊόντος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών κατέκτησε η Hyundai Motorsport διευρύνοντας παράλληλα το προβάδισμα της και στο πρωτάθλημα οδηγών μετά την ολοκλήρωση του Ράλι Πορτογαλίας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστειλαν το μήνυμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχος του Εθνικού Προγράμματος...