Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές – Ημερήσια ενημέρωση: Στασιμότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικτές τάσεις και μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (7/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις από την εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου που παραμένουν στα 90 δολάρια το βαρέλι. Στο μεταξύ, σε καθοδική αναθεώρηση της εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο προχώρησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, ενώ στην προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για 0,3%.

Όπως ανέφερε η Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 0,6%.

Η Λιθουανία (+2,9%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (+1,4%) και την Ελλάδα (+1,3%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,2%), στη Σουηδία (-0,8%) και στην Αυστρία (-0,7%).

Στη Γερμανία, το ΑΕΠ σημείωσε μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,4% και 0,1% τα προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τη Eurostat. Στη Γαλλία καταγράφηκε ανάπτυξη 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, μετά από στασιμότητα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στην ευρωζώνη και κατά 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τριμηνιαία βάση. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,1% στην ΕΕ.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία (όλες +1,3%) κατέγρα-ψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακολουθούν η Τσεχία (+1%), η Ιρλανδία και η Ελλάδα (+0,6%). Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλη-σης καταγράφηκε στην Εσθονία (-1,5%), στη Ρουμανία (-0,8%) και στην Κροατία (-0,7%).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,03%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,32%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,27%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,09%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 0,34%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 105 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1247,51 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,04%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,62%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 5 bps στο 4,35%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 5 μονάδες, στο 3,65% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει μείωση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,94%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Οριακές διακυμάνσεις παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακά κέρδη κατά 0,04%, στα 87,58 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ανεπαίσθητη πτώση 0,01%, βρίσκεται στα $90,59.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ υποχωρεί σε σχέση με το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0694 δολ./ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...