Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Golden Visa: Σε ποιες περιοχές αυξάνεται το όριο επένδυσης στα € 500.000 – Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι ξένοι επενδυτές

Τα πάνω κάτω στην ελληνική κτηματαγορά αναμένεται να φέρει η αύξηση του ορίου αγοράς ακινήτου στα 500.000 ευρώ για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν την λεγόμενη Χρυσή Visa. Εκπρόσωποι του real estate εκτιμούν ότι οι τιμές των ακινήτων στα δυτικά και τα ανατολικά προάστια της Αττικής θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ στις ακριβές περιοχές οι τιμές για τους εγχώριους αγοραστές θα παραμείνουν σταθερές.

Στροφή των επενδυτών τρίτων χωρών σε φθηνότερες περιοχές της Αττικής και αύξηση των τιμών πώλησης των ακινήτων, βλέπουν στελέχη της κτηματαγοράς, μετά τον διπλασιασμό του ορίου για τη χορήγηση Golden Visa. Από την 1η Αυγούστου, οι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια, στη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας τουλάχιστον 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ήταν το όριο μέχρι την 31η Ιουλίου.

«Είναι μια απόφαση που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα γύρω από το κέντρο των Αθηνών, στις λαϊκές γειτονιές, και βέβαια σε ολόκληρη την Ελλάδα, διότι οι τιμές είχαν αυξηθεί πάρα πάρα πολύ» τονίζει ο επίτιμος πρόεδρος Κτηματομεσιτών Γιάννης Ρεβύθης.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει τους «μικρομεσαίους» επενδυτές στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Αθήνας, όπου το όριο για την απόκτηση άδειας παραμονής, παραμένει στα 250.000 ευρώ, ωθώντας ωστόσο τις τιμές των κατοικιών προς τα πάνω.

«Επενδυτές ενδιαφέρονται για αυτά τα προάστια να αγοράσουν περισσότερο και πωλητές θα αυξήσουν προφανώς τις τιμές και θα τις πάνε στο ποσό της golden visa, έστω κι αν ήταν χαμηλότερη η τιμή των ακινήτων τους» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

Αυξημένες τιμές όμως αναμένονται και στις περιοχές- φιλέτα της Αθήνας, όπου τα ακίνητα θα απευθύνονται μόνο σε κροίσους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ για να αποκτήσουν Άδεια Μόνιμου Επενδυτή στην Ελλάδα. Από την άλλη, για τους εγχώριους αγοραστές, εκπρόσωποι του real estate εκτιμούν ότι με την αύξηση του ορίου στα 500.000 ευρώ, η ζήτηση θα υποχωρήσει οι οι τιμές για μεσαία ακίνητα θα παραμείνουν σταθερές.

«Στις περιοχές που θα υπάρξει όριο για την αγορά κατοικίας από κατοίκους μη ευρωπαϊκής κοινότητας για άδειες παραμονής, θα παγώσουν και μπορεί να δούμε καλύτερες τιμές» εκτιμά ο κ. Ρεβύθης.

Το ενδιαφέρον πάντως των ξένων επενδυτών είναι έντονο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το πρώτο πεντάμηνο του 2023 υποβλήθηκαν 3.900 νέες αιτήσεις για Golden Visa έναντι 1.444 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων εκτινάχθηκαν στα 975 εκατ. Ευρώ, αυξημένα κατά 170% σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 24.058 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τα...