Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Πρωτοψάλτης, ΔΥΠΑ: Πάνω από 36.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Περισσότεροι θα πάρουν το πρώτο τους σπίτι

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού καθώς και τις υπόλοιπες παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης προς τους εργαζομένους μίλησε στην ΕΡΤ ο διοικητής της υπηρεσίας, Σπύρος Πρωτοψάλτης λέγοντας ότι περισσότεροι νέοι και νέες να μπορέσουν να πάρουν το πρώτο τους σπίτι.

«Έχουμε διπλασιασμό του προϋπολογισμού, όπως είχαμε δεσμευτεί. Εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα ο πρώτος προϋπολογισμός που ήταν 375 εκατομμύρια από τη ΔΥΠΑ και 125 εκατομμύρια από τις τράπεζες. Όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πρώτο νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή υπήρξε πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού. Έτσι, ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες να μπορέσουν να πάρουν το πρώτο τους σπίτι» δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Περισσότεροι άνθρώποι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή

Μιλώντας για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν νέα ζευγάρια για το στεγαστικό πρόγραμμα ο διοικητής της ΔΥΠΑ ξεκαθάρισε ότι πλέον περισσότεροι άνθρώποι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

«Τώρα με τον διπλασιασμό (της δαπάνης) όλοι θα προχωρήσουν στην προέγκριση» ανέφερε σχετικά με τους ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει αίτηση και είχε εγκριθεί αλλά τα κονδύλια ήταν δεσμευμένα.

Όπως διευκρίνισε έχουν γίνει κάποιες τεχνικές βελτιώσεις όσον αφορά την παλαιότητα του κτιρίου που πλέον προσδιορίζεται από την ώρα που εκδίδεται η οικοδομική άδεια και όχι από την ώρα που έχει την αποπεράτωση του κτιρίου.

«Όλες οι παράμετροι που γνωρίζαμε, δηλαδή το δάνειο είναι 150.000 ευρώ, η αξία του σπιτιού έως 200.000 ευρώ, τα τετραγωνικά μέτρα -έως 150 τ.μ., η παλαιότητα του σπιτιού (15ετία), τα ηλικιακά όρια (έως 39 ετών), δηλαδή όλες οι βασικοί παράμετροι του προγράμματος παραμένουν ίδιοι», σημείωσε σχολιάζοντας την μεγάλη ανταπόκριση.

Έχουν πάρει προέγκριση 5.000 αιτήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 36.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα οι οποίες έχουν επεξεργαστεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους. «Στις προεγκρίσεις είμαστε σχεδόν στις 5.000 γι’ αυτό και δεσμεύθηκε το ποσό και αυτό θα διπλασιαστεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στον νομικό και τεχνικό του ακινήτου. «Θα ανακοινώσουμε αυτή την εβδομάδα καινούρια στατιστικά στοιχεία του προγράμματος. Δουλεύουμε πολύ στενά, προφανώς με όλες τις τράπεζες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα και με την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία “τρέχει” την πλατφόρμα. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση ώστε να προχωράμε όσο το δυνατόν με ταχύτερους ρυθμούς», συμπλήρωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Εμείς συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το πρόγραμμα. Δουλεύουμε στενά με τις τράπεζες, αλλά από κει και πέρα υπάρχουν κάποιοι αντικειμενικοί λόγοι καθυστέρησης τους οποίους δεν μπορεί να κάνει κάτι η ΔΥΠΑ» επισήμανε προσθέτοντας όμως ότι αρκετά δάνεια έχουν εκταμιευθεί και οι δικαιούχοι έχουν μπει σπίτια τους.

Ρεκόρ αιτήσεων για τα voucher των βιβλίων

Ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε και στις πάνω από 300.000 αιτήσεις που έχουν γίνει για voucher (επιταγές) βιβλίων λέγοντας ότι πρόκειται για ρεκόρ. « Η επιταγή αυξήθηκε από 20€ σε 25€ και μπορεί να πάει κάποιος με αυτή την επιταγή να αγοράσει οποιοδήποτε βιβλίο θέλει με έκπτωση 10%» ανέφερε. Σύμφωνα με όσα δηλωσε υπήρξε και ρεκόρ αιτήσεων από βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους που θέλουν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Συνολικά ο προϋπολογισμός για την αγορά βιβλίων είναι 3.750.000 ευρώ και αφορά 150.000 επιταγές αξίας 25 ευρώ έκαστη.

Όσον αφορά τις αλλαγές που έχουν γίνει στα επιδόματα ανεργίας ο διοικητής της ΔΥΠΑ ανέφερε ότι για πρώτη φορά αν πιάσεις δουλειά την ώρα που παίρνεις το 50% του επιδόματος ανεργίας για όλο το υπόλοιπο διάστημα. «Δίνουμε ένα κίνητρο και μια επιβράβευση σε όσους βρουν δουλειά. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε τέτοιου είδους κίνητρα, τα οποία στηρίζουν το εργατικό δυναμικό», κατέληξε λέγοντας ότι στόχος είναι η γρηγορότερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...