Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήπιες επενδυτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (18/7) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα οικονομικά αποτελέσματα διεθνών εταιρειών, ενώ έχουν πάντα στραμμένη την προσοχή τους στις Κεντρικές τράπεζες.

Οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ένα τερματικό επιτόκιο 4% από την ΕΚΤ αλλά τώρα εκτιμούν ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο.

Του Παντελή Μάνου

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot δήλωσε σήμερα ότι η νομισματική σύσφιξη πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας δεν είναι δεδομένη.

«Η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα, οτιδήποτε πέρα από τον Ιούλιο θα ήταν μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση βεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιγκνάσιο Βίσκο, τόνισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να έχει αυξανόμενο αντίκτυπο σ’ ένα ευρύτερο φάσμα τιμών τους επόμενους μήνες.

Καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών ήταν τα κέρδη της Bank of America τα οποία αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση, και ανήλθαν στα $7,1 δισ. σε σύγκριση με 5,9 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Αντίθετα, κατά 13% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley που διαμορφώθηκαν 2,2 δισ. δολάρια, από 2,5 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,21%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,22%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 0,11%, το Μιλάνο παρουσιάζει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,08% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,40%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 124 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1315,89 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,93%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Σημαντικές καθοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,37%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 13 bps στο 4%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 12 μονάδες, στο 3,37% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 12 μονάδες βάσης, στο 3,78%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 0,35%, στα 74,45 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 0,28%, βρίσκεται στα $78,72.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει νέες απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1251 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...