Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς επηρέασε ο κορονοϊός την αγορά επαγγελματικής στέγης – Μικρότερα γραφεία θέλουν πια οι εταιρείες, λέει εκτιμητής ακινήτων

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καμία μελέτη εταιρείας, οργανισμού ή ινστιτούτου που να παραπέμπει σε ένα σκάσιμο φούσκας» δήλωσε στην για την ελληνική κτηματαγορά που σημειώνει άνοδο τιμών ο εκτιμητής Γιάννης Ξυλάς τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η πολιτική σταθερότητα η οποία έχει ξεκινήσει, σε συνάρτηση με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα ενισχύσει τις αξίες των ακινήτων».

Συνεχίζουμε και βιώνουμε αυξήσεις στις τιμές

Μιλώντας για τις τιμές των ακινήτων που αυτή την περίοδο είναι στα ύψη και το τι αναμένεται να γίνει τα επόμενα χρόνια ο κ. Ψυλάς εκτίμησε ότι θα δούμε μία μείωση του ρυθμού αύξησης των αξιών καθώς είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να υπάρξει μια μικρή ύφεση. «Προς το παρόν, όμως, δεν βιώνουμε κάτι τέτοιο. Συνεχίζουμε και βιώνουμε αυξήσεις, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό από ότι τα προηγούμενα χρόνια».

Σχολιάζοντας την εικόνα της κτηματαγοράς δήλωσε ότι κάποια ακίνητα έχουν ωριμάσει πιο γρήγορα από ότι κάποια άλλα όπως, για παράδειγμα, είναι οι κατοικίες. «Τα επαγγελματικά ακίνητα βρίσκονται σε μία φάση τα οποία εκτιμώ ότι είναι πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο του κύκλου. Για τα δε γραφεία ο ιστορικός του μέλλοντος θα μιλήσει για την εποχή πριν από τον Covid και μετά» είπε χαρακτηριστικά.

«Πριν από τον κορονοϊό (Covid) τα γραφεία ήταν προσωποποιημένα. Αυτό που έδειξε ο Covid είναι ότι η δουλειά μπορεί να γίνει και εκτός γραφείου, δηλαδή μπορεί να γίνει από το σπίτι ή από την Τήνο. Έτσι, οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι χρησιμοποιούν παραπάνω χώρο από αυτόν που χρειάζονται. Βλέπουμε μία προσπάθεια μείωσης χώρου των ίδιων των εταιρειών» σημείωσε ο κ. Ξυλάς.

Τάση για μικρότερους και καλύτερους ποιοτικά χώρους

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η τάση στην επαγγελματική στέγη «είναι για μικρότερους χώρους αλλά καλύτερους ποιοτικά» επισημαίνοντας ότι η υβριδική εργασιακή ζωή έχει ήδη ξεκινήσει.

Και όπως επισήμανε η ισορροπία στην εργασία είναι να πηγαίνεις μια μέρα στο σπίτι, μια μέρα να δουλεύεις από ένα εξωτερικό περιβάλλον. «Οι εταιρικές ταυτότητες πράγματι χτίζονται με την επαφή, με την ομάδα, χτίζονται μέσα σε ένα κοινό χώρο, με κοινά βιώματα» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλά μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, κυρίως στον χρηματοοικονομικό χώρο, λειτουργούν με πληρότητα περίπου στο 80%. Γεγονός που σημαίνει ότι το 20% των γραφείων τους είναι κενά.

Αυτό το γεγονός εξηγεί ότι μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα είναι σε φάση μετακόμισης σε μικρότερα αλλά καλύτερα γραφεία.

«Έχουμε διαμορφώσει τρεις διαφορετικές ταχύτητες γραφείων. Τα πράσινα κτήρια είναι αυτά που πληρούν κάποιες συνθήκες που έχουν να κάνουν με κριτήρια περιβαλλοντικά, βιωσιμότητας κλπ, τα οποία στην Ελλάδα είναι ελάχιστα» είπε ο εκτιμητής ακινήτων.

Σε αυτά τα λίγα κτήρια, τα οποία είναι ελάχιστα (λιγότερα από 100) τα ενοίκια μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 35 ευρώ το τετραγωνικό το μήνα, με μία απόδοση χαμηλότερη από 6%.

Μιλώντας για τα κλασικά γραφεία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής ανέφερε ότι έχουν ενοίκιο της τάξης των 15 -25 ευρώ/τ.μ. «Για τα τυπικά κτίρια προβολής οι αποδόσεις τους είναι υψηλότερες από τα πράσινα κτίρια, της τάξης του 6,5% – 7%». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα παλιά γραφεία που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και δεν είναι ανακαινισμένα τα τελευταία χρόνια. «Η μεγάλη πλειονότητα των κτηρίων αυτών θα αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη πρόκληση στο μέλλον, την αναβάθμιση, εάν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν μισθωτές» είπε προσθέτοντας ότι το ενοίκιο σε αυτή την κατηγορία επαγγελματικών ακινήτων κυμαίνεται από 5 έως 15 ευρώ/τ.μ», σημείωσε ο κτηματομεσίτης.

«Για τα κτηρια γραφείων είναι μονόδρομος το ή ανακαινίσουμε και έχουμε καλούς μισθωτές και υψηλά νοίκια ή αφήνουμε τα κτήρια χωρίς ανακαίνιση να ολισθαίνουν προς τα πίσω, με μια μεγάλη δυσκολία στο να φτάσουν σε ένα καλό νοίκι» υποστήρξε ο κ. Ξυλάς.

Πηγή: Συνδέσεις, Geoaxis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 24.058 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τα...