Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση οι φορείς της αγοράς

Μέτρα για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Τρία είναι τα βασικά θέματα που μας απασχολούν, είπε, κι έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση:

  • Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
  • Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
  • Αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Η ρύθμιση των χρεών σε 36 ή 72 δόσεις είναι αναποτελεσματική με αποτέλεσμα 8 στους 10 μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μην μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και το ιδιωτικό χρέος να παραμένει σε πρωτοφανή επίπεδα, είπε.

  • Επίσης πολλοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους από χρέη που έχουν μεταβιβαστεί σε funds, τόνισε.

Το «μεγάλωμα» των μικρών επιχειρήσεων, από απασχόληση έως 3 υπαλλήλων σε απασχόληση 7 ή 10 θα ήταν μια κάποια λύση αλλά αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνο με συνεργατικά σχήματα που θα δημιουργήσουν αλυσίδες αξίας και θα κάνουν ανταγωνιστικότερες τις επιχειρήσεις κι όχι με εξαγορές ή συγχωνεύσεις, τόνισε.

  • Όμως εδώ υπάρχει ένα νομοθετικό κενό και χρειάζονται και τα κατάλληλα «εργαλεία», σημείωσε.
  • Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα με έως 9 εργαζόμενους, απασχολούν το 55% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, είπε.
  • Είναι μύθος ότι στην χώρα μας είναι πολλές οι μικρές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα λείπει η οικονομική δημοκρατία. Εάν υπήρχε θα έπρεπε τα προγράμματα της ψηφιακής μετάβασης ή της πράσινης οικονομίας να μην είχαν τον κόφτη των τριών αιτήσεων μονάδων εργασίας που αποκλείει το 80% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Συγκέντρωση στο λιανεμπόριο σημαίνει καρτέλ, σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός, σημαίνει πρόβλημα στον καταναλωτή, για αυτό η πολιτεία πρέπει να προσέξει να είναι υγιής η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΣΕ) Γιώργος Καρανίκας.

Υπάρχουν προτάσεις κι έχουν κατατεθεί για να κάνουν το 95% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα υγιέστατο, με όφελος και στην κοινωνία και στην οικονομία, είπε.

Η προηγούμενη 4ετία ήταν μια δοκιμασία της ανθεκτικότητας μας με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο, αλλά θεωρώ ότι τα πήγαμε σχετικά καλά, είπε.

  • Ήδη το λιανεμπόριο έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στη ψηφιακή εποχή και η «πράσινη μετάβαση» είναι προ των πυλών, είπε.
  • Εδώ χρειάζονται επενδύσεις με στοχευμένα προγράμματα ώστε να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή.  

Ο σκοπός δεν είναι να γίνει η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά σε στοχευμένες ανάγκες της αγοράς και με συγκεκριμένα εργαλεία.

  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αγγίζει το 90% δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, αντίθετα πρέπει να την δυναμώσουμε στην Ελλάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα πυκνό πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του την Κρήτη, με στάσεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο το Σάββατο...

LIFESTYLE

“Είναι καλλονός. Είναι πολύ χαμηλών τόνων, δεν του αρέσουν οι φωτογραφίες, ούτε δημοσιεύματα” ανέφερε η Κατερίνα Καινούργιου, Για τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Renault Group έχει θέσει ένα ρεαλιστικό όραμα για την τεχνολογία, βασισμένο στην αρχή ότι αυτή έχει αξία μόνο εάν είναι κοινόχρηστη, οικονομικά προσβάσιμη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η χθεσινή καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη συσπειρώσει γύρω του, τόσο τους υποστηρικτές του όσο και κορυφαία στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Φαινομενικά δηλαδή...