Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραβάσεις για ένα στα δέκα βενζινάδικα

Βενζινάδικα: Η αγορά των καυσίμων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των ελεγκτικών μηχανισμών στην παρούσα φάση. Πραγματοποιούνται έλεγχοι είτε σε συνέχεια καταγγελιών καταναλωτών είτε αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» στέλεχος από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επεσήμανε πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Σημείωσε πως -σε αντίθεση με άλλα πεδία ελέγχου όπου διαπιστώνεται συμμόρφωση (π.χ. «καλάθι του νοικοκυριού»)- στην αγορά των καυσίμων γίνονται ακόμη αρκετές καταγγελίες περί αισχροκέρδειας.

«Εχουμε καταγγελίες πανελλαδικά για θέματα αισχροκέρδειας στα καύσιμα και ελέγχονται όλες», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δίνουμε προτεραιότητα στα καύσιμα. Είναι, άλλωστε, ένα ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Εχουμε πραγματοποιήσει το τελευταίο τετράμηνο -για τα καύσιμα- 455 ελέγχους. Εχουμε βεβαιώσει 43 παραβάσεις και το ύψος αυτών είναι 138.000 ευρώ».

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά κατά την τουριστική σεζόν (π.χ. ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες), καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις -εστίασης κυρίως-, που ο ετήσιος τζίρος τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού (π.χ. καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.). Οι πρώτοι έλεγχοι έχουν γίνει εντός της Αττικής, ενώ μετά τις εκλογές κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους στα νησιά, ξεκινώντας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Στελέχη της ΔΙΜΕΑ επεσήμαναν στον «Ε.Τ.» πως διενεργούνται έλεγχοι επτά ημέρες την εβδομάδα (για καύσιμα, αθέμιτη κερδοφορία – καλάθι νοικοκυριού, ηλεκτρονικό εμπόριο – απομιμητικά προϊόντα, εστίαση, POS κ.ά.). Δεδομένου ότι πρόκειται για μια Διυπηρεσιακή Μονάδα, εξήγησαν πως, ακόμη και αν δεν κάνει επιτόπιο έλεγχο κάποιο κλιμάκιο της ΔΙΜΕΑ, η Υπηρεσία έχει, παρ’ όλα αυτά, εικόνα για κάθε περιοχή της χώρας από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης Περιφερειών, την Αστυνομία κ.λπ.

Σημειώνεται πως οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους για φαινόμενα αισχροκέρδειας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του καταναλωτή, στο τετραψήφιο 1520, αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://kataggelies.mindev.gov.gr/.

Ειδικότερα όσον αφορά στο κόστος των καυσίμων, μέσα στο μήνα, η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης κινήθηκε από 1,86 έως 1,88 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης από 1,56 έως 1,58 ευρώ το λίτρο και του υγραερίου κίνησης από 0,82 έως 0,84 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) η μέση πανελλήνια τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε σε 1,876 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η μέση τιμή ήταν 1,840 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 1,837 ευρώ και στην Πάτρα 1,885 ευρώ. Η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε, ως είθισται, στις Κυκλάδες, όπου το λίτρο της αμόλυβδης 95 οκτ. κόστιζε 2,140 ευρώ.

Και αυτά την ώρα που η μέση τιμή του μπρεντ τον Ιούνιο διαμορφώνεται -μέχρι στιγμής- στα 75,5 δολάρια το βαρέλι. Μέσα στο μήνα έφτασε ακόμη και στα επίπεδα των 72-73 δολαρίων το βαρέλι, ενώ τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνεται κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι. Σε κάθε περίπτωση, στη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων σημαντικό ρόλο έχουν και άλλοι παράγοντες, πέραν του μπρεντ, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πρόκειται για χρηματιστηριακά προϊόντα, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κ.λπ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...