Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Μείωση ελλείμματος κατά 3 δισ. ευρώ στο τετράμηνο

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε το έλλειμμα στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας μας, καθώς στο τετράμηνο (Ιανουάριος- Απρίλιος) τρέχοντος έτους, περιορίστηκε σε 5,6 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οφείλεται πρωτίστως στον περιορισμό των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και στη βελτίωση που καταγράφηκε στο μέτωπο των υπηρεσιών, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος:

  • Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου αγαθών, αλλά και του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.
  • Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 12% σε τρέχουσες τιμές (8,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 2,1% σε τρέχουσες τιμές (-0,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 8,4%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μικρή μείωση κατά 0,3% (0,3% και -3,8% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
  • Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε στη μεγαλύτερη έκτασή της από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ο Απρίλιος

Τον Απρίλιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε αύξηση κατά 120,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Απριλίου 2023, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12 δισ. ευρώ, έναντι 11,5 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2022.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...