Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 4,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Στο 4,5% από 5,4% τον Μάρτιο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον εναρμονισμένο δείκτη που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο οποίος διαφέρει από τον εθνικό δείκτη που ανακοινώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο οποίος ήδη από τον Μάρτιο είχε υποχωρήσει στο 4,6%.

Πάντως, πρόκειται για την 5η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών στην Ευρωζώνη.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, σημειώθηκε οριακή αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 7% τον Απρίλιο από 6,9% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, λόγω των τιμών των τροφίμων.

Εάν εξαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ μία ακόμη πιο περιορισμένη μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 5,7% σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι τιμές στον κλάδο τροφίμων – αλκοόλ – καπνού ανήλθαν στο 13,6% (από 15,5% τον Μάρτιο). Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο.

Παράλληλα, οι τιμές στις υπηρεσίες επιταχύνθηκαν στο 5,2% από 5,1% προηγουμένως, ενώ οι τιμές στην ενέργεια ανήλθαν στο 2,5% από 0,9% τον Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, ναι μεν ο πληθωρισμός υποχώρησε από τα διψήφια ποσοστά που είχε αναρριχηθεί τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σηματοδοτώντας νέα αύξηση στα επιτόκια του ευρώ, με την διοίκηση της ΕΚΤ να αποφασίζει την Πέμπτη.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αύξηση είναι δεδομένη και απομένει το εύρος της (εάν θα είναι 0,25% ή 0,50%).

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία η πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,6% τον Απρίλιο (από 7,8% το Μάρτιο), ενώ στη Γαλλία επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 6,9% τον Απρίλιο (από 6,7%) λόγω του κόστους ενέργειας και υπηρεσιών.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο.

Ρεπορτάζ Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...