Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανικά προϊόντα: Μείωση τιμών 10,9% τον Μάρτιο – Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων τον περασμένο Μάρτιο, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), τον Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε μείωση 10,9% έναντι αύξησης 46,2%  που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Μείωση τιμών καταγράφηκε και από μήνα σε μήνα. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 5,8% έναντι αύξησης 10,6%  που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 24,9% έναντι αύξησης 23,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών, μετά από σειρά μηνών ανόδου, προήλθε κυρίως από την πτώση στις τιμές της ενέργειας (ενώ το κόστος στη βιομηχανία τροφίμων αυξήθηκε εκ νέου), και οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 11,1%, και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 10,8%.

Σε ετήσια βάση στις τιμές Εξωτερικής Αγοράς σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές: παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου-28,3%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 2,4%, παραγωγή βασικών μετάλλων 3,3%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 5,7%, κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού 6,5%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 7,9%, παραγωγή προϊόντων καπνού 9,5%, παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 11,6%, βιομηχανία τροφίμων 12,9%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 17,3%.

Στην εγχώρια αγορά, μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν: σε εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη -57,1%, παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -22,3%, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού -18,1%.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα πυκνό πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του την Κρήτη, με στάσεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο το Σάββατο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με περιοδείες συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι πολιτικοί αρχηγοί, με την αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές να έχει αρχίσει. Την αισιοδοξία του ότι...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν Νασέρ σε συνέντευξή του στα επίσημα κανάλια του συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των “Globe Soccer Avards”, μίλησε...

ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου (6 μ.μ. – 7 μ.μ.), ο Δήμος Αθηναίων μέσω της ΔΑΕΜ ΑΕ,...