Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιους αφορά – Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πιο εύκολες, πιο γρήγορες

Χίλια σπίτια σε 57 Δήμους είναι προς διάθεση στους δικαιούχους μέσω του προγράμματος «Κάλυψη» που αναμένεται να ξεκινήσει την  Μ. Δευτέρα10 Απριλίου, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.

Πρόκειται για τα σπίτια του προγράμματος Εστία που σε αυτά φιλοξενούνταν μετανάστες που οδηγήθηκαν σε άλλες δομές. Στα σπίτια αυτά θα μπορούν πλέον να διαμένουν δωρεάν νέοι ή ζευγάρια 25 έως 39 ετών.

Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

  • Αφορά νέους ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους Δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
    Οι εν λόγω Δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  • Πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ με αναπηρία άνω του 67%, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων και νοικοκυριά υπό έξωση έχουν προτεραιότητα.

Όλοι οι υποψήφιοι μοριοδοτούνται ανάλογα με τις προϋποθέσεις που καλύπτουν και μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας για την απόκτηση των 1000 σπιτιών.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα εισπράττουν από το κράτος για τα επόμενα τρία χρόνια ίδιο μίσθωμα με αυτό που εισέπρατταν στο πρόγραμμα Εστία. Μετά την τριετία δικαιούνται και ένα ποσό έως 500 ευρώ για μικροεπισκευές, βαψίματα κλπ.

  • Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Κάλυψη» που θα γίνουν επιλέξιμοι, δικαιούνται έως και 1000 ευρώ για έξοδα μετακόμισης.

Δώρο Πάσχα

Έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Πάσχα.

  • Οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν πάρει το Δώρο Πάσχα έως τις 12 Απρίλιου να ξέρουν ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη, τόνισε.

Το χρονικό διάστημα πάνω στο οποίο υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα είναι από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, και υπολογίζεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό, διευκρίνισε.

  • Το ύψος του επιδόματος είναι κάτι περισσότερο από το 50% του μισθού του Απριλίου.

Εάν έχουν δουλέψει λιγότερο διάστημα από το 4μηνο αυτό, θα πάρουν την αναλογία του χρόνου που δούλεψαν.

  • Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο θα πρέπει να πάρουν ως Δώρο Πάσχα 15 ημερομίσθια, ή αν δούλεψαν λιγότερο, δικαιούνται 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες.

Οι ελάχιστες περιπτώσεις εργοδοτών που εφαρμόζουν την παραβατική συμπεριφορά, με το ένα χέρι να δίνουν το δώρο και με το άλλο να το παίρνουν πίσω, πρέπει αμέσως να καταγγέλλονται στην επιθεώρηση εργασίας, και να διώκονται είπε.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ από τις 28 Μαρτίου καταργούνται μια σειρά δικαιολογητικών για μεταβιβάσεις με επαχθή αίτια που θα έπρεπε να προσκομιστούν στους συμβολαιογράφους όπως:

  • Το πιστοποιητικό Ν105 για μεταβιβάσεις
  • Η παρακράτηση από τον συμβολαιογράφο
  • Η ευθύνη του τελευταίου κατόχου κληρονομιαίου ακινήτου
  • Το δικαίωμα του Δημοσίου σε υποθέσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παιχνίδια έως 31/12/2008.
  • Όσον αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) οι Δήμοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να το εκδίδουν εντός πενθημέρου, τόνισε.

Όταν μεταβιβάζεται ένα ακίνητο και υπάρχουν χρέη στην εφορία, η παρακράτηση πλέον από την εφορία αφορά μέρος μόνο του ποσού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει...