ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετράκης: Πίσω από την θετική αξιλόγηση των αγορών είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την ύφεση

Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας την ξέραμε και οι αναβαθαμίσεις έπρεπε να έχουν γίνει πό καιρό, είπε ο Παναγιώτης Πετράκης στην εκπομπή «Συνδέσεις», σχολιάζοντας τις θετικές εξελίξεις από την έξοδο του πενταετούς ομολόγου.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μίλησε για τολμηρή κίνηση που έγινε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και απεδείχθη πολύ σωστός σχεδιασμός. «Το μήνυμα ότι οι αγορές αξιολογούν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έρχεται σε συμφωνία με την αισιοδοξία που εκφράζει η Goldman Sachs ότι ενδεχομένως έχουμε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την 21η Απριλίου.

«Την ξέραμε την πρόοδο και δημοσίως. Η DRBS έχει αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες, η Moody’s, έβγαλε νέα θετική έκθεση και η Goldman Sachs επεσήμανε ιδιαίτερη πρόοδο. Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι αναβαθμίσεις έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά οι οίκοι φυσάνε και το γιαούρτι πια μετά το κάζο το οποίο είχαν πάθει το 2008 – 2010 και προχωρούν συντηρητικά», είπε ο κ. Πετράκης.

«Νομίζω ότι τα μηνύματα το 2023 για την οικονομία θα είναι καλύτερα από ότι αναμέναμε. Μην ξεχνάτε ότι πριν δύο μήνες πιστεύαμε ότι θα είχαμε προσγείωση της οικονομικής δραστηριότητας γύρω στο μηδέν. Φαίνεται ότι τώρα μιλάμε για ένα 1,5 και 2%. Εάν αυτό συμβεί πράγματι θα είμαστε από τις χώρες στην Ευρώπη που θα έχουν αρκετά υψηλή ανάπτυξη, μάλλον πιθανόν και από τις υψηλότερες επιδόσεις», ανέφερε ο καθηγητής επισημαίνοντας:

Αυτό οφείλεται -και θα πρέπει να το συμφωνήσουμε- σε μια επιτυχημένη πολιτική δημοσιονομικών παροχών τις οποίες πολλοί συνδύασαν με τις εκλογές αλλά στην πραγματικότητα ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την ύφεση και φαίνεται ότι αυτό πέτυχε κι έχει ευρύτερες επιδράσεις.

Εξού και συζητάμε και για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα απ ότι την αναμέναμε. Αυτό είναι το πραγματικό σημαντικό νέο είτε συμβεί πριν είτε και μετά τις εκλογές. Αυτό έχει σημασία γιατί αυτό σημαίνει φθηνότερος δανεισμός και για το δημόσιο, αλλά το σημαντικότερο για τις μεγάλες εταιρείες που δανείζονται στο εξωτερικό και γενικότερα για τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ερώτηση αν με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα πέσουν συνολικά τα επιτόκια, ο Παναγιώτης Πετράκης απάντησε: «Μη φανταστείτε μια θεαματική πτώση αλλά αναμφισβήτητα είναι μία δύναμη αντιστροφη στο ρεύμα της χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, τα πράγματα σφίγγουν. Εννοώ στις νομισματικές αρχές και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκιά τους. Στην Ελλάδα, έχουμε αντίστροφο μήνυμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εορτή του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμάται η μνήμη του. Η ημερομηνία μνήμης του, είναι κινητή, αλλά συνήθως εορτάζεται...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχές για ένα ειρηνικό και δημιουργικό αύριο έστειλε στο πασχαλινό μήνυμά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία έκανε Ανάσταση στη Μητρόπολη. Εκτός των...

ΕΛΛΑΔΑ

Για ακόμη μία χρονιά δεν έλειψαν οι σοβαροί τραυματισμοί από κροτίδες και βεγγαλικά, με περιπτώσεις μάλιστα και ακρωτηριασμού ύστερα από διακομιδή στο νοσοκομείο. Παρά τους εντατικούς και εκτεταμένους...

ΕΛΛΑΔΑ

Στιγμές τρόμου έζησαν τα μέλη μιας οικογένειας, όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους στην συνοικία Μπεγουλάκι της Πάτρας αφού ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου, το...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version