Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ο πρώτος μαζικός συμψηφισμός φόρων με οφειλές – Πιστώθηκαν 64 εκατ. ευρώ σε 202.000 ΑΦΜ

Σε μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές προς την εφορία, προχώρησε για πρώτη φορά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναβαθμίζοντας τη διαδικασία η οποία έως τώρα γινόταν σε επίπεδο εφοριών ξεχωριστά.

Επίσης, για πρώτη φορά ο μαζικός συμψηφισμός δεν αφορούσε μόνο τις αρρύθμιστες οφειλές αλλά και τις ρυθμισμένες με το αποτέλεσμα να κρίνεται από τους ιθύνοντες της ΑΑΔΕ απόλυτα ικανοποιητικό, καθώς ξετυλίχθηκε το «κουβάρι» των επιστροφών και των οφειλών, με συνοπτικές, διαφανείς και πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμψηφίστηκαν και επιστράφηκαν σε 202.000 ΑΦΜ, φόροι συνολικού ύψους 64,67 εκατ. ευρώ από 317.000 τίτλους επιστροφής.

Από τη μαζική διασταύρωση προέκυψαν άλλες 230.000 περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν λάβει επιστροφή φόρου 32 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τούτο δεν κατέστη εφικτό καθώς δεν έχει δηλωθεί το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, ζήτημα που έθεσε υπόψη τους με email η ΑΑΔΕ. Καλεί τους εν λόγω φορολογούμενους να προχωρήσουν στη δήλωση του IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ηλεκτρονικά στο Μητρώο της ΑΑΔΕ ώστε να μπορέσουν να πιστωθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Οι μαζικοί συμψηφισμοί «ανοίγουν το δρόμο» για τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών φόρου με αιχμή το ΦΠΑ, όπου σημειώνονται και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Ήδη οι χρόνοι έχουν συντμηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα περίπου το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ να ικανοποιούνται σε διάστημα 90 ημερών.

Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια «λευκή» λίστα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών για τους οποίους οι ελεγκτικές αρχές δεν έχουν την παραμικρή ένδειξη φοροδιαφυγής.

Στη «λευκή» λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

  • Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν.
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις, και:
  • Δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Όσοι βρίσκονται… εντός κριτηρίων θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.

Μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου και οφειλών στην εφορία, η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται να επεκτείνει το «πείραμα» και με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αντλώντας τα σχετικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρώτο δίμηνο του έτους, οι επιστροφές φόρων έφτασαν τα 785 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της Ελλάδας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων,...

ΕΛΛΑΔΑ

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην πολιτική κρισιμότητα της μάχης των Ευρωεκλογών έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε νωρίτερα τον ‘Αγιο Δημήτριο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ο κ....