Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποταμίευση- Γιατί συμφέρει, τώρα, η επένδυση σε ελληνικά ομόλογα

Aποταμίευση; Την εποχή που τα επιτόκια καταθέσεων για προθεσμιακές καταθέσεις πάνω από τις 20.000 δεν ξεπερνούν το 1,5% – 2,25% για μικρομεσαίες καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου παρέχουν μια συμφέρουσα εναλλακτική προσφέροντας σήμερα αποδόσεις έως και 4,25% τον χρόνο με ελάχιστο ρίσκο και εγγύηση του κεφαλαίου σας.

Η απόκτηση ομολόγων ή και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου για τα οποία η απόδοση κυμαίνεται από το 2,5% για τα τρίμηνα έως και 3,5% για τα 12μηνα είναι ελάχιστα πιο πολύπλοκη από αυτήν του ανοίγματος ενός λογαριασμού καταθέσεων.

Η διαδικασία

Επικοινωνώντας με την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε θα δηλώσετε το ποσό που θέλετε να διαθέσετε για την αγορά ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Επειδή τα ομόλογα, παρότι κατατάσσονται στις αποταμιεύσεις, νομοθετικά αντιμετωπίζονται ως επενδυτικό προϊόν, οι κάτοχοί τους, εκτός από την παροχή των στοιχείων τους, θα πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία MiFid και να ανοίξουν έναν ειδικό λογαριασμό θεματοφυλακής.

Η συμφωνία MiFid είναι ένα έγγραφο που σας δίνει τα δικαιώματα, τις προστασίες και την ενημέρωση που παρέχονται πανευρωπαϊκά για τους κατόχους επενδυτικών προϊόντων (ομολόγων, μετοχών, μεριδίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παράγωγων προϊόντων), δεν έχει καμία υποχρέωση από μέρους σας.

Ο δε λογαριασμός θεματοφυλακής είναι ένας λογαριασμός την κίνηση του οποίου παρακολουθεί, εκτός από την τράπεζά σας, και το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού τα ομόλογα είναι χρηματιστηριακά προϊόντα. Υστερα από αυτά είστε έτοιμοι να επενδύσετε σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία είναι ρευστοποιήσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Φορολογικά τα ομόλογα υπερτερούν έναντι των καταθέσεων. Ενώ στις καταθέσεις οι τόκοι φορολογούνται με 10% σε ετήσια βάση το κουπόνι (η ετήσια «κλειδωμένη» απόδοση ή το επιτόκιο στη λήξη των εντόκων) είναι αφορολόγητο. Η ρευστοποίηση του ομολόγου στη λήξη του είναι, επίσης, αφορολόγητη. Το μόνο που φορολογείται με 15% είναι η υπεραξία (δηλαδή, η διαφορά της τιμής κτήσης από την τιμή πώλησης) του ομολόγου αν ρευστοποιηθεί πριν από τη λήξη του.

Τρεις λόγοι

Η αποταμίευση (η επένδυση, αν προτιμάτε) σε ομόλογα είναι σήμερα πιο συμφέρουσα από ποτέ για τρεις λόγους:

» Ο πρώτος είναι ότι τώρα τα ομόλογα είναι φθηνά και με μεγάλη απόδοση. Τούτο διότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2023. Συνεπώς, οι αποδόσεις, άρα και τα ετήσια κουπόνια των νέων εκδόσεων θα είναι όλο και υψηλότερα. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το κάθε ομόλογο έχει δύο αξίες: Την απόδοση, δηλαδή το επιτόκιο που θα ζητήσει η αγορά σε νέα έκδοση ομολόγου, και την ονομαστική τιμή του ομολόγου, η οποία μειώνεται σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων όπως η σημερινή. Συνεπώς, όσοι αγοράσουν τώρα ομόλογα θα πάρουν σε χαμηλότερη τιμή και με μεγαλύτερο ετήσιο κουπόνι.

» Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ καλές, παρά την κρίση. Στην παρούσα χρονική συγκυρία η αγορά ομολόγων έχει ένα ακόμη σίγουρο μεσοπρόθεσμο κέρδος. Η χώρα, εάν όχι έως το τέλος του χρόνου, το αργότερο στις αρχές του 2024, θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να αυξηθούν και οι αποδόσεις να πέσουν. Τη χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό ο κάτοχος των ομολόγων μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες του, να πουλήσει τα ομόλογα και να έχει κέρδος από την αύξηση της τιμής, έστω και αν πρέπει να πληρώσει τον φόρο υπεραξίας του 15% ή να συνεχίσει να διακρατεί τα ομόλογά του και να πληρώνεται το ετήσιο κουπόνι, το οποίο θα μείνει σταθερό, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της απόδοσης του ομολόγου.

» Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι κάτοχοι ομολόγων θα έχουν μακροπρόθεσμο κέρδος. Μετά το τέλος του 2023 όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσουν. Αυτό σημαίνει ότι οι τοποθετήσεις σε πιο μακροπρόθεσμες διάρκειες, 7-10-20 χρόνια, θα έχουν, επίσης, διπλό κέρδος. Οι τιμές των ομολόγων θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ενώ ο κάτοχος επενδυτής θα επωφελείται από ένα υψηλό κουπόνι που διαμορφώθηκε σε περίοδο κρίσης. Η πρόωρη ρευστοποίηση των τίτλων θα φέρει σημαντικό κέρδος, λόγω της μεγάλης υπεραξίας της τιμής του ομολόγου.

Η αλήθεια των αριθμών μέσα από τρία παραδείγματα

Στην άμεση σύγκριση καταθέσεων με την τοποθέτηση σε ομόλογα θα εξετάσουμε τρία παραδείγματα με διαθέσιμα ποσά 10.000, 20.000 και 30.000 ευρώ μεταξύ μιας προθεσμιακής 24 μηνών και της τοποθέτησης στο τελευταίο 10ετές ομόλογο που έχει ετήσιο κουπόνι 4,25%.

» Επένδυση 10.000 ευρώ

Στην περίπτωση που οι 10.000 ευρώ που έχουμε διαθέσιμα μπουν σε μια προθεσμιακή σήμερα σε κατάθεση 24 μηνών ίσως θα χρειαστεί να αλλάξουμε τράπεζα, καθώς μόνο μία δίνει τόκο 1% για αυτό το ποσό και μόνο με διάρκεια 2 ετών. Με καθαρό τόκο 0,9% (1% μείον τον φόρο του 10%) τον χρόνο ο τόκος που θα μπει στο κεφάλαιο των 10.000 στο τέλος του 24μήνου είναι 180,81 ευρώ. Δηλαδή, θα πάρουμε συνολικά 10.180,81 ευρώ.

Στην περίπτωση που με τις 10.000 ευρώ πάρουμε σήμερα 10ετές ομόλογο με κουπόνι 4,25% το ποσό που θα μπορούμε να ρευστοτοποιήσουμε σε έναν χρόνο θα είναι 10.425 ευρώ. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ήταν 99,7% στα 1.000 ευρώ που κοστίζει το κάθε ομόλογο. Λόγω της επενδυτικής βαθμίδας, η τιμή μπορεί να φτάσει το 102%, δηλαδή 2,3% υψηλότερη από την τιμή αγοράς.

Αν αφαιρέσουμε τον φόρο υπεραξίας του 15%, η καθαρή υπεραξία που θα εισπράξουμε θα είναι 2% ή 200 ευρώ. Συνεπώς, αν ρευστοποιήσουμε σε έναν χρόνο τα χρήματα που θα πάρουμε για την αρχική επένδυση των 10.000 ευρώ θα πάρουμε 10.425 ευρώ. Αν διακρατήσουμε το ομόλογο για δύο χρόνια και στη συνέχεια ρευστοποιήσουμε τα χρήματα που θα πάρουμε θα είναι 11.050 ευρώ. Αν πάλι κρατήσουμε το ομόλογο μέχρι τη λήξη του, θα εισπράξουμε 14.450 ευρώ.

» Επένδυση 20.000 ευρώ

Στο επόμενο κλιμάκιο επένδυσης, 20.000 ευρώ, η απόδοση της προθεσμιακής είναι 2% τον χρόνο μικτά ή 1,8% καθαρά. Από το αρχικό ποσό των 20.000 ευρώ στο τέλος του 24μήνου θα εισπράξουμε 20.534,4 ευρώ. Αν η τοποθέτηση είναι σε 10ετές ομόλογο στον πρώτο χρόνο θα εισπράξουμε 20.850 ευρώ. Με την άνοδο της τιμής και το κουπόνι στο τέλος του δεύτερου χρόνου θα φτάσουμε τις 22.000 ευρώ. Αν διακρατήσουμε το ομόλογο μέχρι τη λήξη του και ρευστοποιήσουμε το ποσό που θα εισπράξουμε θα είναι 29.250 ευρώ.

» Επένδυση 30.000 ευρώ

Στις 30.000 ευρώ υπάρχουν τράπεζες που δίνουν επιτόκιο 2,5% μικτό και 2,25% καθαρό. Αρα, τον πρώτο χρόνο η αποταμίευσή μας θα έχει αυξηθεί στις 30.750 και στο τέλος του δεύτερου χρόνου στα 31.518 ευρώ. Η ίδια επένδυση στο 10ετές ομόλογο θα δώσει στο τέλος του πρώτου χρόνου 31.275 ευρώ. Στο τέλος του δεύτερου χρόνου και με δεδομένη την αύξηση της τιμής του ομολόγου κατά 2% και μετά το κουπόνι του 4,25% του δεύτερου χρόνου, θα πάρουμε 33.150 ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...