Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, δεκάδες τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι MicrosoftAmazon και SAP προχώρησαν σε χιλιάδες μαζικές απολύσεις, τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται μάλιστα, πως καμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν αντιμετωπίζει ζητήματα κερδοφορίας. «Η μείωση του προσωπικού είναι αποτέλεσμα των υπερβολικών προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μιας πιο αργής προοπτικής ανάπτυξης από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Jefferies.

Με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό να παραμένουν υψηλά, οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους εν μέσω αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες «χρειάζεται να μειώσουν τον αριθμό εργαζομένων για να ανακτήσουν τη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα με έναν αριθμό εργαζομένων που ταιριάζει με τις τρέχουσες τάσεις ζήτησης», αναφέρουν οι αναλυτές της Jefferies.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του CNBC, αυτές είναι μερικές από τις διασημότερες εταιρείες τεχνολογίας που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις.

Microsoft

Η Microsoft σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, μειωμένα κατά 8% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Η επιχείρησή της στο cloud οδήγησε σε αποτελέσματα, με τα έσοδα της Microsoft Cloud να ανέρχονται σε 27,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 22% από έτος σε έτος.

Η εταιρεία έδωσε επίσης «αποτελέσματα ρεκόρ» το οικονομικό έτος 2022 που έληξε στις 30 Ιουνίου παρά το «δυναμικό περιβάλλον», δήλωσε ο CEO στην ετήσια έκθεση του τεχνολογικού γίγαντα . Παρόλα αυτά, η Microsoft ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα απολύσει τουλάχιστον, 10.000 εργαζομένους καθώς η εταιρεία προετοιμάζεται για πιο αργή αύξηση εσόδων.

Alphabet

Η μητρική εταιρεία της Google ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα απολύσει τουλάχιστον, 12.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία έχασε κέρδη και έσοδα το τέταρτο τρίμηνο, αλλά κατάφερε να επιτύχει αύξηση εσόδων 1% σε ετήσια βάση για το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο.

Η CFO, Ρουθ Πόρατ ανέφερε κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών ότι η Alphabet πρόσθεσε 3.455 άτομα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, τα περισσότερα από τα οποία ήταν τεχνικοί ρόλοι.

Amazon

Η εταιρεία τεχνολογίας έχει απολύσει περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους τον Ιανουάριο και πρόκειται να απολύσει επιπλέον, 9.000 εργαζομένους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν εντυπωσιακά έσοδα το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας ακόμη και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αν και τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% στα 149,2 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, τα λειτουργικά έσοδα το ίδιο τρίμηνο υποχώρησαν στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Συνολικά, το 2022 ήταν η πιο αργή χρονιά ανάπτυξης της Amazon από τότε που εισήχθη δημόσια το 1997. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είπε ότι προετοιμάζεται για πιέσεις ύφεσης και μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

SAP

Η SAP της Γερμανίας δήλωσε πως ανταποκρίθηκε σε όλες τις οδηγίες για ολόκληρο το έτος 2022, με τα έσοδα από το cloud να αυξάνονται κατά 24% από ένα χρόνο πριν. Η εταιρεία εταιρικού λογισμικού επέστρεψε επίσης σε θετική αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 2%. Ωστόσο, η SAP ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι περικόπτει έως και 3.000 θέσεις εργασίας, καθώς η ηγεσία επιδιώκει να οδηγήσει την εταιρεία σε διψήφια αύξηση κερδών το 2023.

Sea Group

Ο τεχνολογικός γίγαντας Sea Group με έδρα τη Σιγκαπούρη ανέφερε καθαρά έσοδα 422,8 εκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2022 – τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας από τότε που ξεκίνησε το 2019.

Μέρες αργότερα, η ινδονησιακή μονάδα του βραχίονα ηλεκτρονικού εμπορίου της Sea, Shopee, πραγματοποίησε έναν νέο γύρο απολύσεων, επηρεάζοντας περίπου 500 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και συμβασιούχους, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης. Πέρυσι, η εταιρεία φέρεται να έχει ήδη περικόψει περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας – ή περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της.

Apple

Η διάσημη εταιρεία τεχνολογίας Apple φέρεται να καθυστέρησε να καταβάλει τα μπόνους σε ορισμένους υπαλλήλους και περιόρισε τις προσλήψεις τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς...