Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις τράπεζες κατέρρευσαν και η Deutsche Bank παραπαίει – Πώς σχολιάζουν Πάουελ, Ρουμπινί και Μασκ

Σε λιγότερο από έναν μήνα, η Silicon Valley Bank, η Silvergate, η Signature Bank και η Credit Suisse κατέρρευσαν, ενώ οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ εξακολουθούν να παραπαίουν.

Την Παρασκευή, η μετοχή της Deutsche Bank κατέρρευσε (καταγράφοντας κάποια στιγμή απώλειες 14%) καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν τους αυξανόμενους κινδύνους αθέτησης πληρωμών, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα.

Όπως σημειώνει το BusinessInsider, οι ειδικοί έχουν επισημάνει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ως παράγοντα της αναταραχής. Όμως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εν μέσω πιέσεων να εξισορροπήσουν την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού με τις προσπάθειες σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα.

Πώς σχολιάζουν όμως κάποιοι κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς αυτή την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί;

Τζερόμ Πάουελ

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι οι αποταμιεύσεις όλων των καταθετών είναι ασφαλείς, προσθέτοντας ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι «ισχυρό και ανθεκτικό».

«Η ιστορία έχει δείξει ότι μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα, αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση, μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις υγιείς τράπεζες και να απειλήσουν την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του να διαδραματίσει τον ζωτικό του ρόλο στη στήριξη των αποταμιεύσεων και των πιστωτικών αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», είπε.

Αναγνώρισε επίσης ότι αν η πίστωση περιοριστεί στον τραπεζικό τομέα και επιβραδύνει την ευρύτερη οικονομία, τότε η Fed μπορεί να μην χρειαστεί να κάνει αργότερα τόσα πολλά με τη νομισματική πολιτική μέσω της αύξησης των επιτοκίων.

Νουριέλ Ρουμπινί

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο podcast «Forward Thinking» του McKinsey Global Institute, ο Ρουμπινί, γνωστός ως Dr Doom για τις πάντα δυσοίωνες προβλέψεις του, ο οποίος προέβλεψε και την ύφεση του 2008, δήλωσε ότι μπορεί να διαφαίνεται μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Επισήμανε τα υψηλά επιτόκια, τη φθίνουσα ρευστότητα και το μεγάλο βάρος του χρέους ως παράγοντες που θα ασκήσουν πίεση στην οικονομία.
«Είναι κάτι σαν τρίγωνο των Βερμούδων. Δέχεσαι πλήγμα στο εισόδημά σου, στην αξία των περιουσιακών σου στοιχείων και στη συνέχεια στο βάρος της χρηματοδότησης των υποχρεώσεών σου. Και τότε καταλήγεις σε μια κατάσταση δυσπραγίας αν αποτελείς νοικοκυριό ή επιχείρηση με υψηλή μόχλευση. Και όταν πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, τότε έχεις μια συστημική κρίση χρέους των νοικοκυριών όπως [το 2008]», προειδοποίησε.

Έλον Μασκ

Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla και του Twitter βλέπει κινδύνους για την αμερικανική οικονομία αν η Fed δεν περιορίσει την κρίση μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το οικονομικό blog Zero Hedge ανέφερε στο Twitter ότι οι αποτυχίες των μικρότερων τραπεζών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση.

«Αυτός είναι ένας σοβαρός κίνδυνος», έγραψε ο Μασκ στο Twitter ως απάντηση.

Σε ένα ξεχωριστό tweet, είπε ότι η FDIC πρέπει να παράσχει σε απεριόριστη κάλυψη καταθέσεων για να σταματήσει την εκροή καταθέσεων.

Κάρσον Μπλοκ
«Αυτοί οι κίνδυνοι ήταν ακριβώς κάτω από τη μύτη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC)», δήλωσε στο Bloomberg ο ιδρυτής της Muddy Waters Research και γνωστός short seller, Κάρσον Μπλοκ.

«Θέλω να πω, δεν ήταν κάτι που βρισκόταν πολύ μακριά, όπου εκ των υστέρων θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν δύσκολο να το προβλέψουν».

Λιζ Αν Σόντερς
Η επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Charles Schwab προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια επώδυνη πιστωτική κρίση που θα στείλει την οικονομία σε ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...