Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ποιους αφορά – Σε πόσα χρόνια γίνεται η απόσβεση, σύμφωνα με ειδικό

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι πολίτες για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που ξεκινά σε λίγο καιρό. Ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, μίλησε στην ΕΡΤ για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιώτες ώστε να προβούν σε αυτή την επένδυση που συμβάλει στο ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και εξοικονομεί πολλά χρήματα ετησίως.

«Ο ενεργειακός συμψηφισμός σημαίνει ότι παράγω ενέργεια με το φωτοβολταϊκό μου. Όση ενέργεια μπορώ να καταναλώσω εκείνη την ώρα, από τη χρήση που κάνω στο σπίτι μου, καταναλώνεται επί τόπου. Η υπόλοιπη (ενέργεια), επειδή μπορεί να λείπουν από το σπίτι, διοχετεύεται στο δίκτυο. Εκεί αποθηκεύεται μέχρι βάθους τριετίας και όταν έχω ανάγκη τραβάω από το δίκτυο» ανέφερε ο κ. Ψωμάς λέγοντας ότι στην πράξη γίνεται συμψηφισμός της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται.

«Σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό ξέρω πόσα έδωσα, πόσο πήρα και καθορίζεται η εξοικονόμηση που έχω πετύχει» διευκρίνισε ενώ απαντώντας για το ποιο είναι το πραγματικό όφελος τόνισε ότι όποιος έχει κάνει χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος πληρώνει μηδέν για το κομμάτι εκείνο του τιμολογίου που καλύπτει το κόστος ενέργειας.

Στα δύο τρίτα του λογαριασμού ρεύματος το όφελος

«Το ανταγωνιστικό σκέλος θα το γλιτώσετε τελείως αν παράγετε όση ενέργεια καταναλώνετε. Στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις θα γλιτώσετε ένα μεγάλο ποσοστό» εξήγησε ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, προσθέτοντας ότι το όφελος πλησιάζει τα δύο τρίτα του λογαριασμού που πληρώνει κανείς σήμερα.

Παρότι κάθε καταναλωτής είναι διαφορετικός το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι «γενναιόδωρο και προφανώς συμφέρει», σύμφωνα με τον κ. Ψωμά.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο ειδικός στη ηλιακά πάνελ τόνισε ότι ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος που θα βάλει κανείς στο σπίτι του, το μέγεθος της μπαταρίας και την οικονομική κατηγορία στην οποία υπάγεται κανείς, μπορεί να προσδοκά χαμηλούς χρόνους αποπληρωμής.

«Η σύμβαση που έχει κανείς με τον πάροχο του για να ανταλλάσσει την ενέργεια μαζί του είναι για 25 έτη, ανεξάρτητα από το ποιο πάροχο έχει. Συνεπώς, όταν κανείς κάνει απόσβεση σε 3 – 5 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, κατανοεί κανείς ότι τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια θα έχει καθαρό κέρδος. Θα έχει αποπληρώσει το σύστημα και, επομένως, θα δει μια ξεκάθαρη εξοικονόμηση στην τσέπη του», τόνισε ο κ. Ψωμάς.

Συμψηφίζεται και ο λογαριασμός των κοινοχρήστων

Όσον αφορά στο τι ισχύει για τις πολυκατοικίες, επισήμανε ότι χρειάζεται η συναίνεση του συνόλου των ιδιοκτητών. «Είναι κάτι που έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να βελτιωθεί. Να απαιτείται, τουλάχιστον, η συναίνεση των μισών και να μην εμποδίζεται η χρήση ενός φιλικού προς το περιβάλλον μέσου» είπε και πρόσθεσε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνεται η δυνατότητα να καλύπτεται από το φωτοβολταϊκό και ο λογαριασμός των κοινοχρήστων, δυνατότητα η οποία μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο κ. Ψωμάς κάθε σύστημα αντιστοιχίζεται σε έναν διαφορετικό μετρητή, δεν αντιστοιχίζεται δηλαδή στο φυσικό πρόσωπο. «Το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού έχει νόημα και ενεργειακά και οικονομικά όταν πραγματικά αντικαθιστάς ενέργεια από το δίκτυο με ενέργεια από τον ήλιο. Σε ένα εξοχικό, κατά τεκμήριο, αν δεν το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά η κατανάλωση θα είναι μικρή. Προτεραιότητα είναι η κύρια κατοικία. Ορθώς, λοιπόν, το πρόγραμμα εστιάζει εκεί και στην ενίσχυση κυρίως ευάλωτων νοικοκυριών» πρόσεσε.

Αναφορικά με το που πρέπει να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος ο κ. Ψωμάς τόνισε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε μια εξειδικευμένη εταιρεία.

«Με αφορμή αυτό το πρόγραμμα εδώ και ένα μήνα περίπου έχουν απλοποιηθεί πάρα πολύ οι διαδικασίες και έχει διασφαλιστεί ότι για αυτά τα μικρά συστήματα είναι εξασφαλισμένος ο ηλεκτρικός χώρος» ανέφερε σχετικά/

«Εδώ και ένα μήνα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δημιουργήσει μια καινούργια πλατφόρμα πάνω στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις. Πλέον η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή σε σχέση με ένα βουνό χαρτιών που χρειαζόταν πριν και αυτομάτως του έρχεται μια σύμβαση να υπογραφεί. Θα είναι πάρα πολύ απλή διαδικασία τουλάχιστον βλέποντας την καινούργια πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΔΕΔΔΗΕ», πρόσθεσε ο ειδικός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και την Ελένη Μουστάκη έδωσε ο Στέφανο Σαρτίνι. Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΔΙΕΘΝΗ

Ματαιώθηκε η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, μισή ώρα προτού ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ...