Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Ενιαίο μέτωπο Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας για την οικονομία – Παρέμβαση Μητσοτάκη και για Ενέργεια

Επί τάπητος Ουκρανία, ανταγωνιστικότητα και ενέργεια στο δείπνο των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά μετά από πολλά ευρωπαϊκά συμβούλια το θέμα που κυριαρχεί είναι αυτό της οικονομίας.

Ενόψει της αυριανής Συνόδου του Eurosummit, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου του Eurogroup, ο πρωθυπουργός έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου Ελλάδας-Ιταλίας και Πορτογαλίας για τους κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή πρωί (24/3) θα υπάρξει κοινή συνάντηση του ίδιου με την πρωθυπουργό της Ιταλίας και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, με στόχο τον συντονισμό Αθήνας, Ρώμης και Λισαβόνας.

Οι θέσεις της Ελλάδας

  • Οι κανόνες να μην υπονομεύουν τις επενδύσεις
  • «Όχι» στους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς
  • Κανόνες με οικονομικά δεδομένα

Σε παρέμβαση σχετική με την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε πως, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα. «Η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», όπως τα χαρακτήρισε και η επένδυση σε αυτά.

Εύσημα Bloomberg στην Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ώρα που το Bloomberg αποδίδει τα εύσημα στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από το 2019 και ότι βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πάντως, με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού, από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται τον Μάιο, νέα αύξηση επιτοκίων.

Ένας ακόμα κύκλος ανοδικής πορείας των επιτοκίων έκλεισε μετά και τις τελευταίες αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες Αγγλίας και Ελβετίας κατά 0,25% και 0,5% αντίστοιχα. Το μήνυμα όμως από όλες τις πλευρές είναι ξεκάθαρο: τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όσο ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί.

Με την αβεβαιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε αισιόδοξος προτάσσοντας το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του δημοσίου χρέους, επαναφέροντας τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Εύσημα για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δίνει το Bloomberg τονίζοντας ότι:

  • η Ελλάδα αποτελεί οικονομικό αντίβαρο στις πρόσφατες καταρρεύσεις τραπεζών,
  • είναι μια οικονομία με χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας από το Δεκέμβριο του 2021 λόγω πληθωρισμού, ανάπτυξης, μείωσης των “κόκκινων δανείων” και πολιτικής σταθερότητας.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας την πίεση που προκαλεί στους δανειολήπτες η αύξηση των επιτοκίων.

Στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το Μάρτιο έξι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου τους με ποσοστό 0,25% και 0,5%.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της Ελλάδας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων,...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην πολιτική κρισιμότητα της μάχης των Ευρωεκλογών έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε νωρίτερα τον ‘Αγιο Δημήτριο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ο κ....

LIFESTYLE

Εκπρόσωποι του Κάνιε Γουέστ αναφέρουν ότι ένας άνδρας επιτέθηκε σωματικά και σεξουαλικά στη σύζυγό του, Μπιάνκα Σενσόρι, στο Λος Άντζελες. Πηγές δήλωσαν προηγουμένως στο...